Alaçatı'da 'Ot Festivali'

LJeşŸme ilçesinde bu yıl altıncısı düzenlenen Alaçatı Ot Festivali, başŸladı.

Alaçatı Sanat ve Kültür DerneğŸince düzenlenen, otları tanıma ve toplama gezisiyle başŸlayan festival, pazar günü sona erecek.
DoğŸa ve beslenme uzmanı akademisyen ve araşŸtırmacıların söyleşŸileri, araşŸtırma sunumları, sağŸlık söyleşŸileri, zeytinyağŸı ve bitki çayı sunumları gerçekleşŸtirilecek festivalde, ayrıca 3 farklı mekanda, ünlü şŸeflerin önderliğŸinde yetişŸkin ve çocuklara yönelik yemek atölyeleri gerçekleşŸtirilecek.
Bu yıl "DoğŸanın Kıymetini Bilen, Keyfini LJıkartanların Festivali" sloganıyla düzenlenen festival süresince, yerel üreticiler, Alaçatı Amfi Tiyatrosu ve Pazar Yeri Camisi çevresinde kuracağŸı stantlarda ürünlerini sergileyecek.
Cumartesi günü Alaçatı sokaklarında gerçekleşŸtirecek kortej yürüyüşŸünün ardından, Anason Orkestrası ve Pinhani, konser verecek.
Mutfakta, kozmetikte ve tedavi amacıyla kullanılan ebegümeci bitkisinden yapılan yiyecek ve içecekler, ziyaretçilerin ve yemek yarışŸmasında jürinin beğŸenisine sunulacak.
Festivalin son gününde, "En fazla ot çeşŸidini kim toplayacak?" ve "En güzel otlu yemeğŸi kim yapacak?" yarışŸmaları düzenlenecek.
-"Oteller bir ay öncesinden önceden doldu"
Alaçatı Sanat ve Kültür DerneğŸi Yönetim Kurulu ǜyesi Aysun Yenice, eğŸlence ve tadım dışŸında farkındalık yaratmak amacıyla doğŸal ortamında otları tanıtmak için gezi düzenlediklerini belirtti.

Bölgedeki bitki çeşŸitliliğŸinin zenginliğŸine değŸinen Yenice, "Festival, her geçen yıl daha fazla ilgi görüyor. Yurt dışŸından da gelenler var. Oteller bir ay öncesinden doldu, mekanlar rezervasyonlarını aldı" diye konuşŸtu.
Yenice, bölgedeki yaklaşŸık 120 ot çeşŸidinin bulunduğŸu "Alaçatı Bitkileri Uygulama Bahçesi"nin, Ege Tarımsal AraşŸtırma Enstitüsü önderliğŸinde gerçekleşŸtirilen uluslararası "Beslenme ve Gıda İçin Biyolojik LJeşŸitlilik Projesi" kapsamına alındığŸını dile getirerek, 4 ülkeyi kapsayan bu projeyle ilgili de seminer verileceğŸini sözlerine ekledi.
 
Kaynak: AA