Göcek Koyları'nın İhale Edilmesi

Orman Genel Müdürlüğü Dalaman Orman İşletme Şefliğinin ilçedeki Göbün, Akbük, Taşkaya (Bedri Rahmi) ve Küçük Sarsala koylarını "C tipi mesire yeri" olarak ihale etmesi, bazı vatandaşlar tarafından protesto edildi.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, üzerinde "Betona hayır", "Ekmeğimizle oynamayın", "Koylar halkındır halkın kalacak" yazılı dövizler taşıdı.
Grup adına açıklama yapan Süreyya Berberoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığının Göbün, Akbük, Taşkaya (Bedri Rahmi) ve Küçük Sarsala koylarını 29 yıllığına ihaleye çıkardığını söyledi.

Yarın yapılacak ihalenin birçok soru ve sorunu beraberinde getireceğini iddia eden Berberoğlu, şöyle devam etti:
"Turizm sezonu ancak 4-5 ay süren, elektriği, suyu ve yolu olmayan, ulaşımın sadece deniz yoluyla yapıldığı C tipi mesire yeri işletmek ne kadar kazançlıdır? İhale açılış rakamları göz önüne alındığında, turizm sezonu boyunca kaba bir hesapla her bir koy için günlük bin lira kira ödenecektir. Bu maliyeti kim yüklenecektir? Nasıl karşılanacaktır?"
Berberoğlu, bu yerlerin özelleşmesiyle birçok zeytin ağacının kesileceğini, Likya medeniyetine ait tarihi eserlerin de zarar göreceğini öne sürdü.
İhalede iskelelerden bahsedilmemesinin, yeni kiracıların koyları betonlaşmaya veya şahsi kullanıma açabileceğini düşündürdüğünü ifade eden Berberoğlu, şöyle konuştu:
"Geçimini bu koyların işletmesiyle kazanan 50'den fazla ailenin geleceği ise bir başka muamma. İhale dosyasının ilan edildiği gün 70'ten fazla dosya alındı. Bu dosyaların arasında İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinden çok büyük şirketler ve holdingler bulunduğunu öğrendik. Bu durum sadece Türklerin değil, dünya denizcilerinin dostluğunu kazanmış koy işletmecilerinin artık bölgede yerlerinin olmadığını düşündürüyor. Dünyanın sayılı yatçılık merkezlerinden olan Dalaman, Göcek koylarının, mola noktalardan kır lokantalarına dönüşmesi şüphesiz ülke turizmini baltalayacaktır. Bu da uluslararası yatçılığın ülkemiz yerine Yunan adalarına kayması demektir. Konunun tekrar incelenmesini istiyoruz."
- "İhalenin önüne geçilmeli"
Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz ise koylardan yaklaşık 100 vatandaşın ekmek yediğini, ihalenin önüne geçilmesi gerektiğini savundu.
İhale verme yetkisi İl Özel İdare bünyesindeyken bu yerlerin bölgedeki vatandaşlara verildiğini anlatan Şaşmaz, "Ne oldu da Orman tarafından işletilen alan mesire alanına dönüştürülüyor? Oysa mesire yeri üzerinde işletme olmayan alanlarda yapılmalıdır. Bu bir başlangıçtır. Arkasından Kille ve diğer koylar da gelecektir. Bu ihalenin iptal edilmesini istiyoruz" dedi.

Eylemin ardından vatandaşlar olaysız şekilde dağıldı.
- İhale
Orman Genel Müdürlüğü Dalaman Orman İşletme Şefliğinin ihalesi, Göcek Koyları diye bilinen Göbün, Akbük, Taşkaya ve Küçük Sarsala koylarında toplam 5,5 hektarlık ormanlık alanı kapsıyor.
İhaleyle koylar, 29 yıllığına kiralanacak. Kiraya çıkarılan koylardan Akbük için 110 bin lira, ​Taşyaka (Bedri Rahmi) için 90 bin lira, Göbün için 120 bin lira ve Küçük Sarsala için 80 bin lira değer biçildi.
Kaynak: AA