İrak'tan Bm Raporu Değerlendirmesi

Irak, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin, "kurtarılmış bölgelerde Sünnilere şiddet uygulandığı" yönündeki raporunun gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Baha el-A'reci, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından hazırlanan, "DAEŞ'ten kurtarılan bölgelerde Şii milislerden oluşan El-Haşdu'ş-Şabi (Halk Topluluğu) birlikleri ve Irak ordusunun Sünnilere yönelik şiddet eylemlerini" içeren raporuna ilişkin yazılı açıklama yayımladı.
DAEŞ'ten kurtarılan bölgelerde vatandaşların mallarına ve canlarına yönelik ihlaller ve şiddet olayları yaşandığı iddialarını yalanlayan A'reci, "BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin burada herhangi bir varlığı yok. Söz konusu rapor, Irak'ın imajına zarar vermek ve Iraklıların başarılarının değerini azaltma amacı güden haberler ile taraflı davranan kesimlerin bilgilerine dayanıyor" değerlendirmesinde bulundu.
"Komiserlik gayet iyi biliyor ki çatışmaların devam ettiği bölgeler savaş alanları, DAEŞ orada bazı yerleri kendine mevki ve karargah edindi" diyen A'reci, "Bu nedenle bazı kişilerin zarar görmesi doğaldır. Irak hükümeti, vatandaşların canına ve malına zarar verilmemesi için devamlı uyarıda bulunuyor. Eğer kişisel olarak yapılan kötülükler varsa bu da ne hükümeti ne de Haşdu'ş-Şabi'yi temsil eder" ifadesini kullandı.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine, bilgi toplama konusunda daha dikkatli olunması çağrısı yapan A'reci, bilgilerin, güvenilir ve siyasi ajandaya sahip olmayan çeşitli taraflardan elde edilmesi gerektiğini vurguladı.
Görgü tanıklarına dayandırılan BM raporunda, "Irak askerleri ile Haşdu'ş-Şabi birliklerinin, DAEŞ'ten kurtarılan bölgelerdeki evleri yağmaladığı, ateşe verdiği ayrıca öldürme, işkence, kaçırma ve zorla göç ettirme eylemleriyle savaş suçu işlediği" savunulmuştu.

Kaynak: AA