Ürdün'deki Aşırıcılık ve Terörle Mücadele Konulu Konferans

Ürdün'de düzenlenen, "Uluslararası Barış ve İstikrarı Gerçekleştirme ile Aşırıcılık ve Terörle Mücadelede İtidalin Rolü Konferansı"nda, Birleşmiş Milletler'den (BM) dinlere, peygamberlere ve kutsal kitaplara hakaret edilmesini suç sayan yasa çıkarılması talep edildi.

Başkent Amman'da gerçekleştirilen ve 2 gün süren konferansın sonuç bildirisinde, BM'den dinlere, peygamberlere ve kutsal kitaplara hakaret edilmesini suç sayan yasa çıkarması talep edilerek, böyle bir yasanın, şiddetin ve nefretin durmasına katkı sağlayacağı, halklar arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine yardımcı olacağı ifade edildi.
Terörle mücadeleye vurgu yapılan bildiride, "Terör, şiddet ve radikalizmin, herhangi bir dinle irtibatlandırılması, teröristlerin hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacaktır" denildi.
İsrail'in Filistin'deki saldırılarına değinilen bildiride, "Siyonist işgalcilerin, Filistin topraklarında özellikle Kudüs'te yaptığı terörist saldırılar kınanarak, saldırıların Müslüman ve Hristiyan Filistinlileri, Mescid-i Aksa başta olmak üzere camileri ve kiliseleri hedef aldığı" belirtildi.
Uluslararası toplumdan, İsrail'in Filistin'deki saldırılarının sona erdirilmesi için harekete geçmesi istenilen bildiride, söz konusu suçluların uluslararası mahkemeler önüne çıkarılması için uluslararası topluma sorumluluk üstlenme çağrısı yapıldı.
Müslümanlara karşı zulüm ve hoşgörüsüzlüğün artmasından endişe duyulduğu kaydedilen bildiride, "Bu durum, islamofobi algısının artmasına yol açacaktır. Bu da insan hakları ve onurunu ihlaldir" ifadesine yer verildi.

Bildiride, İslam'ın barış, adalet, hoşgörü ve merhamet değerleri üzerine kurulu evrensel semavi bir din olduğu ifade edilerek, medya kuruluşlarında İslam dininin gerçek yönünü tanıtma ve dini karalayıcı, kasıtlı yayınlardan kaçınma çağrısında bulunuldu.
Ürdün'ün başkenti Amman'da önceki gün başlayan konferansa, Müslüman Alimler Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği, Tunus, Cezayir, İran, Katar, Fas, Suriye, Hindistan, Sudan, Irak, Nijerya, Irak, Libya, Lübnan ve Malezya'dan temsilciler katıldı.

Kaynak: AA