Peşmergenin, Daeş'e Karşı Operasyonu

Irak'ın Kerkük kentindeki 1'inci Peşmerge Tugay Komutanı General Hiva Abdullah, Beşir bölgesinde DAEŞ'e karşı yürütülen operasyonlarda, güvenlik güçlerinin bugüne kadar hiçbir kimseye, mensubu olduğu kavim ve mezhepten dolayı zarar vermediğini söyledi.

Abdullah, Kerkük'ün 35 kilometre güneyindeki Yermük Köyü'nde düzenlediği basın toplantısında, bir haftadır DAEŞ'e karşı sürdürdükleri operasyon hakkında bilgi verdi.
ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait uçakların havadan destek verdiği Peşmergenin, onlarca köyü terör örgütünün elinden kurtardığını ifade eden Abdullah, operasyonda çok sayıda DAEŞ üyesini öldürdüklerini belirtti.

Haziran 2014'ten beri DAEŞ'in elinde olan köylerin kurtarılması sırasında kimseye mezhep veya ırkından dolayı zarar vermediklerini dile getiren Abdullah, şunları kaydetti:
"Günlerdir kurtarmaya çalıştığımız bölgeler, Arap kardeşlerimize aittir. DAEŞ'ten kurtulmak istedikleri için operasyonun ilk gününden beri Peşmergeye sürekli destek verdiler. Peşmerge güçleri olarak bizde bugüne kadar hiçbir kimsenin yuvasına zarar vermedik. Özellikle hiçbir kimseye mensubu olduğu kavim veya mezhepten dolayı zararımız dokunmadı. Kültürümüzde böyle bir şey kesinlikle yoktur. Bize sığınan ya da kontrol ettiğimiz bölgelerdeki Araplara kötü davrandığımız şeklinde çıkan haberler tamamen yalandır."
Yaşanan çatışmalar sırasında mutlaka istenmeyen manzaraların yaşandığını vurgulayan Abdullah, "Mesela 12 kilometre menzilli toplarlar, DAEŞ'i bombaladığımız zaman bazı evler zarar görebiliyor. Takdir edersiniz uzun menzilli ağır silahların yıkım gücü fazla oluyor. DAEŞ, evlerin içerisinde saklanıyor. O yüzden evler zarar görüyor" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, "DAEŞ'in kontrolündeki Havice ilçesine ilerleyecek misiniz?'' sorusunu cevaplayan General Abdullah, emin adımlarla ilerlediklerini, emir geldiği takdirde Havice'yi kurtarabileceklerini belirtti.

Peşmerge güçlerinin bir hafta önce ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının hava saldırısı desteğiyle Kerkük'ün güneyi ve batısındaki DAEŞ mevzilerine geniş çaplı operasyonlar başlatmış, ağır silahların kullanıldığı şiddetli çatışmalar sonucu 30 köy kurtarılmıştı.
Saldırılarda, 150 DAEŞ militanının, öldürüldüğü iddia edilmişti.
Kaynak: AA