Edirne Valisi Şahin Açıklaması

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, "Gençlik dönemini kahve köşelerinde, barlarda, şurada burada değil böyle güzel sohbetlerle bir araya gelinen yerlerde geçirmek lazım" dedi.

Şahin, Edirne Valiliği ve yardımseverlerin katkılarıyla düzenlenen Trakya Uluslararası Öğrenci Derneği'nin yeni binasının açılışında, gençlik dönemini verimli geçirenlerin başarıya imza attığını söyledi.

Gençlik döneminin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Şahin, şöyle konuştu:
"Gençlik dönemini kahve köşelerinde, barlarda, şurada burada değil böyle güzel sohbetlerle bir araya gelinen yerlerde geçirmek lazım. Zihnin doyurulması lazım. Biz hep böyle midenin doyurulmasından bahsederiz. Önemli olan beyni doldurmak ve doyurmaktır. Eğer beyin doyarsa kişinin bütün sosyal yaşantısı değişir. Tabii ki bu değişim bilmem barlarda, gazinolarda öğrenilmez. Bunlar hep böyle ilim irfan yuvalarında öğrenilir."
Şahin, ilmin, irfan yuvası olarak tanımlanan üniversitelerde öğrenileceğini vurguladı.
Trakya Üniversitesi'nde, 1900-2 bin yabancı öğrencinin eğitim gördüğünü ve bu öğrencilerin kesinlikle izole olmadığını belirten Şahin, "Bu öğrenciler bizim misafirlerimizdir ve biz misafirlerimizi baş tacı eden bir milletiz. Sadece bir ülkeden değil Afrika, Balkanlar, Uzakdoğu ve Ortadoğu'dan gelen kişilerin kültürleri burada buluşuyor" dedi.


- "Türkiye'de 80 bin uluslararası öğrenci var"

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Bolat ise Türkiye'de dış ülkelerden gelen 80 bin öğrenci olduğunu söyledi.

Yaklaşık 180 ayrı ülkeden öğrencinin Türkiye'de ağırlandığını belirten Bolat, "Eğitim anlamında Türkiye dünyanın merkezi olma yolunda ilerliyor. Bundan on yıl önce ülkemizde 10 bin civarında öğrenci vardı. Şu an hızla artan bir rakam var ve Edirne de bu durumun başat illerinden birisidir" şeklinde konuştu.

Bolat, misafir öğrenci projelerinin, devlet ve milletle topyekun sahiplenildiğini dile getirdi.
Konuşmaların ardından Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm dua okudu.
Vali Şahin, beraberindekiler ve Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrencilerle kurdele keserek derneğin açılışını yaptı.
Etkinliğe, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Trakya Koordinatörü Fatih Ot, yabancı öğrenciler ve davetliler katıldı.

Kaynak: AA