Erdoğan: Silah bırakmak lafla olmaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yükseköğretim Kurulu'nda rektörlere hitap etti.

Erdoğan: Silah bırakmak lafla olmaz
Erdoğan: Silah bırakmak lafla olmaz
Erdoğan, 'Terör örgütünün silah bıraktığını açıklaması ülkemizde demokrasinin, hukukun, huzurun tesisini sağlayacak önemli bir eşik olacaktır. Bu sadece lafla olmaz' dedi.

Erdoğan, rektörlere hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi:

'ÜNİVERSİTE SAYISINI ARTIRDIK'

Dünyanın bilinen en eski üniversitelerine ev sahipliği yapmış topraklarda bulunuyoruz. Son 200 yılda yaşadığımız bunalımı maalesef yüksek eğitimde de hissettik. Ülkemizde ilk üniversite 1933 yılında kuruldu. Üniversite sayımız bugün 176'ya, öğrenci sayımız ise 5,5 milyona ulaşmış durumda. Ülkemiz eğitim sistemindeki en büyük sorunlardan biri de orta öğretimden yüksek öğretimi geçiş süreci olmuştur. Biz burada arz-talep eğrisini orantılamak için çalıştık.

'ÜNİVERSİTELRİMİZ DÜNYA İLE YARIŞMALI'

Üniversitelerimizin uzun yıllar eğitim ve araştırmalarla değil kavga ve kamplaşma ile anılması bir başka sorunumuzdu. Üniversitelere giremediğimiz günleri unutmak mümkün değil. Bizzat hocalar tarafından başörtülü öğrenci avı yapıldığı, ikna odaların kurulduğu dönemleri unutmak maalesef mümkün değil. Üniversite hocalarımızı, mevkii itibariyle kendisine yakışmayan ortamlardan uzak tutabildiğimizi düşünüyorum. Biz ilmin safında yer alacak doçentler, profosörler, araştırma görevlileri görmek istiyoruz. İstiyorum ki öğrencilerimiz, yenilikçi, gelişime açık, proje üreten öğrenciler olsun. Bu konuda geçmişe nazaran mesafe kat ettiğimizi düşünüyorum. Her üniversitemiz en azından bir alanda sadece Türkiye'nin değil dünya genelinde bir numara olmak için azami gayret göstermelidir. YÖK'ün öncülüğünde kalite konusunda yoğunlaşacak bir yapının oluşturulmasını önemli görüyorum. Türkiye, bugün bunu yapacak güçtedir.

EĞİTİM YATIRIMLARI

Türkiye'yi 2023 hedeflerine eriştirmek durumundayız. Her şeyin temelinde üniversiteler vardır. Emek yoğun üretim ve ihracattan bilgi yoğun üretim ve ihracata geçişte üniversitelerimiz önemli rol oynamalı. Türkiye'nin en batısından en doğusuna; en kuzeyinden en güneyine eğitim yatırımlarında kapsamlı çalışmalar ürettik.

'TERÖR ÖRGÜTÜ SİLAH BIRAKMALI'

Çözüm Süreci noktasında çok ciddi bir noktadayız. Terör örgütünün 'silah bıraktım' kararı çok önemlidir. Tabi bu sadece söz ile de olmaz. Yapıcı, kalıcı, somut adımlar atılmalı. Devlet hükümetiyle bu konuda üzerine düşen vazifeleri titizlikle yerine getirmiştir. Kamu güvenliğini tehdide asla izin vermeyiz. Üniversiteler, bu süreci hassasiyetle takip etmelidir. En son Ege Üniversitesi'ndeki üzücü hadiseler de bunu göstermiştir. Üniversiteleri, belli grupların gövde gösterisi yapacağı alanlar olmaktan kurtarmalıyız.

'ŞAHSİ MESELEM DEĞİLDİR'

Paralel Yapı, benim şahsi meselem değildir. Paralel yapı ile mücadelede üniversitelerimiz hassasiyet göstermeli.

'G20 DÖNEM BAŞKANLIĞI BÜYÜK FIRSAT'

Dünya yeni arayışlar içersinde. Türkiye olarak fırsatları değerlendirmeliyiz. Bu yıl G20 dönem başkanlığı bizde. Antalya'da toplanacak zirve ile Türkiye'nin dünyadaki konumunu ve ekonomik kuvvetini güçlendirecektir.

'BAŞKANLIK SİSTEMİ ÇALIŞMALARINA ÜNİVERSİTELER KATKI VERMELİ'

Başkanlık sistemi konusunda üniversitelerimiz kendi bakış açılarını ortaya koymalıdır. Bu konuda hocalarımızdan katkı vermelerini istiyorum. İstaşere ile daha faydalı çalışmalar yapabileceğimize inanıyorum.

'KADINA ŞİDDET İHANETTİR'

Siyasi hayatım boyunca kadınlar konusunda hassasiyetle durmuşumdur. Bu kapsamda 'Kadına şiddet, ihanettir' sloganıyla bir dizi çalışmalar başlattık. Farklı kültürlerden kadın profili getirip, bizim kültürümüze yamamaya çalışmak, netice vermez beyhude girişmlerdir. Kadına karşı şiddeti takip edecek heyet, bu konuda hassasiyetle çalışacaktır.