Başörtülü Siyasetçiye Ayırımcılık

AK Parti Brüksel Temsilciliği Başkan Yardımcısı Asiye Bilgin'in, Strasbourg Havalimanı'ndaki üst araması sırasında dini gerekçelerle arama kabinini kullanma talebine, kabin olduğu halde izin verilmediği ortaya çıktı.

Bilgin, Avrupa Parlamentosu'ndaki bir programa katılmak için geldiği Strasbourg'dan Brüksel'e dönmek için gittiği Strasbourg Havalimanı'nda Fransız polisi tarafından, dini inançlarına aykırı bir şekilde üst aramasına tabi tutuldu.
AA muhabirine açıklama yapan Bilgin, havalimanındaki güvenlik kontrolü sırasında, görevli kadın tarafından ceketini çıkarmasının istendiğini, kendisinin ayrı bir bölmede ceketini çıkarmayı talep ettiğini ancak kontrol noktasına çağrılan polisin, bu talebini reddettiğini anlattı.
Polisin, "Burası Strasbourg, burada kabin yok. Herkes gibi ceketinizi çıkaracaksınız" ifadelerini kullandığını belirten Bilgin, hemen yan tarafta bulunan ve hizmet vermeyen diğer bir güvenlik kontrol noktasında yer alan paravanın arkasında ceketini çıkarma önerisinin de aşağılayıcı bir dille reddedildiğini aktardı.
Bilgin, polisin bu tavrı karşısında kendisine bir kadın memurun eşlik etmesi koşuluyla kontrol noktasının hemen ilerisinde bulunan lavaboda ceketini çıkarabileceği önerisini de sunduğunu ancak bu teklifinin de kabul edilmediğini anlattı.
- İki ayrı şikayet
Olayın Fransa'da yaşanmasından dolayı, Fransız barosuna kayıtlı bir avukat yardımıyla şikayette bulunacağını belirten Bilgin, Türkiye'nin Strasbourg Başkonsolosluğunun da yardımıyla bir avukatla temasa geçeceklerini söyledi.

Bilgin, hem gördüğü aşağılayıcı muamele ve ayırımcılık hem de havalimanındaki arama kabinini kullanma hakkının engellenmesiyle ilgili 2 ayrı şikayette bulunacağını bildirdi.
Kendisinin uzun yıllardır Avrupa'da yaşadığının altını çizen Bilgin şöyle konuştu:
"Ben Almanya'da doğdum büyüdüm. Avrupa'nın çeşitli kentlerinde yaşadım ama bu denli bir ayırımcılığa hiç maruz kalmamıştım. Hakkımı sonuna kadar arayıp bu olayın takipçisi olacağım. Hem birey olarak hem başörtülü bir kadın olarak aşağılandım, ayırımcılığa ve haksızlığa maruz kaldım. 2015'in Avrupa'sında bunun hiçbir geçerli sebebi olamaz."
AA muhabirinin ulaştığı Strasbourg Havalimanı yetkilileri ise, havalimanında gerekmesi halinde tüm yolcular için kullanılabilecek bir arama kabini olduğunu doğrulayarak kabinin kullanım yetkisinin havalimanı polisinde olduğunu bildirdi.
AK Parti Brüksel Temsilciliği Başkan Yardımcısı Bilgin'in dün Strasbourg Havalimanı'ndaki güvenlik noktasında ceketinin içindeki bluzun kolsuz olduğu ve ayrı bir bölme yada kabin olmadan çıkaramayacağını söylemesi üzerine, görevliler havalimanı polisini güvenlik noktasına çağırmıştı. Gelen polis, havalimanında "ayrı bir kabin olmadığı" gerekçesiyle Bilgin'i ceketini çıkarmaya zorlamıştı.
Kaynak: AA