Almanya'da Kamu Çalışanlarının Grevi

Almanya'da ücretlerinde artış taleb eden sözleşmeli kamu personeli, iş veren ve sendikalar arasında sürdürülen toplu iş sözleşmelerinin 3'ncü turu öncesinde bir günlük uyarı grevine gitti.

Sendikaların çağrısı üzerine başta öğretmenler ve emniyet teşkilatında çalışan çok sayıda kamu personeli bir gün süreyle Berlin, Schleswig-Holstein ve Mecklenburg eyaletlerinde iş bırakma eylemi yaptı.
Almanya'nın başkenti Berlin'de Friedrichstrasse tren istasyonunda toplanan binlerce kişi çalışanların taleplerinin yerine getirilmesi için toplu sözleşme görüşmelerinin 3'ncü turu öncesinde yaptıkları gösteriyle iş verenler üzerine baskıyı artırmaya çalıştı.
Ellerinde "Benim yaptığım iş çok mu daha az değerli", "İyi para için iyi iş. Biz buna değeriz" pankartları taşıyan göstericiler, tren istasyonundan Alexanderplatz Meydanı'na kadar yürüdü. Polis, itfaiye ve belediye çalışanların oluşturduğu gösteriye 17 bin kişi katıldı.

Eğitim alanında çalışan Gökhan Aygün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'da vergi gelirlerinin arttığına işaret ederek, "Ancak kamu personeline hiçbir şey aktarılmıyor. Biz kamu çalışanları olarak maaşlarımızda düzeltme istiyoruz" dedi.

İş verenin teklifini reddettiklerini ifade eden Aygün, "Bunları kabul etmiyoruz. Gerekirse sonuna kadar greve hazırız" şeklinde konuştu.

Öğretmenlik yapan Mehmet Emin Doğan da, Berlin'de öğretmenlerin uzun zamandan beri ücretlerin artırılmadığını ve diğer eyaletlere göre Berlin'de daha az maaş aldıklarını ifade ederek, bunun için yüzde 5,5 oranında maaş artışı talep ettiklerini kaydetti.

Belediyede çalışan Martina Karasaçlı da hak ettikleri maaşı almak istediklerini belirterek, gelecek hafta iş veren ile sendika temsilcileri arasında anlaşma sağlanmaması durumunda greve devem edeceklerini söyledi.

Sendikalar 800 bin sözleşmeli kamu personeli için bir yıl süreyle yüzde 5,5 oranında veya en az aylık 175 avro maaş artışı talep ediyor. Bunun yanı sıra iş sözleşmesi sürelerinin sınırlandırılmaması ve meslek eğitimini tamamlayanlara iş yeri güvencesi isteniyor.
Kamu personeli yarın Brandenburg, Kuzey-Ren Vestfalya ve Aşağı Saksonya, 13 Mart Cuma günü de Baden-Württemberg eyaletinde uyarı grevine gideceği bildirildi.

Sendikalar ve iş verenler toplu görüşmelerin ilk iki turunda anlaşma sağlayamadı. Görüşmelerin 3'ncü turu 16 ve 17 Mart tarihinde yapılacak.
Kaynak: AA