Rus Muhalif Nemtsov'un Öldürülmesi

Rusya'da silahlı saldırıyla öldürülen muhalif lider ve eski Başbakan Yardımcısı Boris Nemtsov'un katil zanlılarında Zaur Dadayev'in kısa bir süre önce İçişleri Bakanlığına bağlı askeri kuvvetlerden istifa ettiği bildirildi.

Rusya İçişleri Bakanlığı Askeri Birliği Basın Sözcüsü Vasiliy Pançenkov, Rus basınına yaptığı açıklamada, katil zanlısı Dadayev'in 23 Aralık'ta istifa dilekçesi yazdığı daha sonra da yıllık izne çıktığını belirtti.

Sözcü, Dadayev'in izin dönüşü görevine son verildiğini söyledi.

Rus basınında yer alan haberlere göre, Dadayev yaklaşık 10 yıl Çeçenistan İçişleri Bakanlığı'na bağlı "Kuzey" taburunda görev aldı. Dadayev, 2010 yılından, istifa ettiği tarihe kadar Rusya İçişleri Bakanlığı 46'ncı Tugayı'nda çavuş rütbesinde görev yaptı. Dadayev, Kuzey Kafkasya bölgesinde askeri görevini yaparken gösterdiği özveriden ötürü, cesaret nişanı aldı.
Öte yandan Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov, daha önce yaptığı açıklamada, Dadayev'i "vatansever olarak" tanıdığını belirterek, istifası ve o dönemdeki ruh haliyle ilgili geniş çaplı araştırma yapılması talimatı verdiğini açıklamıştı.
Zaur Dadayev yürütülen soruşturma sonucunda Nemtsov'u öldürdüğü şüphesiyle gözaltına alınmış, 8 Mart'ta görülen duruşmada, diğer 4 zanlıyla tutuklu yargılanmasına karar verilmişti.
Boris Nemtsov, 27 Şubat gecesi Moskova'da Kremlin Sarayı'na çok yakın bir yerde kimliği bilinmeyen kişiler tarafından kurşunlanarak öldürülmüştü. Nemtsov, son yıllarda Putin karşıtı gösterilere verdiği destek ve muhalif tutumuyla öne çıkıyordu.
Kaynak: AA