Halep'te Çatışmaların Dondurulması Planı

BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman, Halep'te çatışmaların dondurulması planının istenildiği gibi yürümediğini söyledi.

Feltman, BM'de düzenlediği basın toplantısında Ortadoğu'daki gelişmeler ve Filistin-İsrail sorununa ilişkin açıklamalar yaptı.
Feltman Suriye'de BM'nin öncelikli hedefinin Suriye halkının çektiği acıları azaltmak ve insani yardım ulaşmasını sağlamak olduğunu belirterek, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Halep'te çatışmaların dondurulması planının da bu kapsamda olduğunu söyledi.

Bu görevin zorluğuna da değinen Feltman, "Halep'te çatışmaların dondurulması hiç kolay değil. Hükümet ve muhalefet tarafından yapılan açıklamalar göz önüne alındığında planın istenildiği gibi yürümediği görülüyor" dedi.

Mistura'nın Suriye'deki tüm tarafları müzakere masası etrafında toplamaya çalıştığını anlatan Feltman, BM olarak kendilerinin ülkeye daha fazla yardım ulaştırılması için tüm araçları kullandıklarını kaydetti.

- İki devletli çözüm
İsrail-Filistin sorununun çözümüne ilişkin açıklamalar da yapan Feltman, iki devletli çözüm dışındaki alternatiflerin "tercih edilebilir" olmadığını, BM üyelerinin büyük çoğunluğunun da iki devletli çözüme inandığını söyledi.

İki devletli çözümün zor olduğunu ve bazılarının bunu "imkansız" görebileceğini de anlatan Feltman, "Ancak bunun dışındaki senaryoları düşününce iki devletli çözümün diğerlerine tercih edileceğini görebiliriz" dedi.

Feltman bir soru üzerine, Ukrayna'ya barışgücü gönderme konusunun BM Güvenlik Konseyi'nin tasarrufunda olduğunu dile getirerek, BM Genel Sekreterliği olarak kendi görevleri olan Minsk anlaşmasının uygulamasına ilişkin hususlara yoğunlaştıklarını ifade etti.

Kaynak: AA