Eit 25. Bölgesel Planlama Konseyi Toplantısı

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 25. Bölgesel Planlama Konseyi Toplantısı başkent Tahran'da başladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan EİT Genel Sekreteri Şamil Aleskerov, teşkilatın planlanan programların icrasındaki başarısının yüzde ellinin altında olduğuna işaret ederek, bu konuda ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

EİT üyesi ülkeleri arasındaki ticaretin 35 milyar dolar civarında olduğunu belirten Aleskerov, bunun tatmin edici bir rakam olamayacağını söyledi.

Aleskerov, 1-5 Mart tarihleri arasında devam edecek Bölgesel Planlama Konseyi Toplantısında ulaştırma, enerji, maden, sanayi, çevrecilik, tarım başta olmak üzere birçok konunun ele alınacağını kaydetti.

Toplantıya üye ülkelerden en geniş katılımı gösteren Türk heyetine başkanlık eden Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yılmaz Tuna, toplantı hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, gündemde çok fazla konu olduğunu ancak Türkiye olarak özellikle ulaştırma, enerji ve gıda konularına özel önem verildiğini aktardı.
Toplantıda EİT bünyesinde geçmişte başlatılan faaliyet ve programların muhasebesinin yapılacağını ifade eden Tuna, şöyle devam etti:
"Ulaştırma, enerji, tarım, araştırma gibi değişik konular ele alınacak. Özellikle gıda güvenliği ve tohumculukla ilgili de ülke olarak taraf olduğumuz ve finansal olarak desteklediğimiz programları yürütmekteyiz.
Burada özellikle bu konulardaki gelişmeleri tartışacağız, taahhütlerimizi yenileyeceğiz. Ama özellikle önemle ele almak istediğimiz konulardan birisi yaklaşık 3 yıl önce toplanan Akil adamlar grubu tarafından dile getirilen bir takım hususları özellikle burada bir yeni gündem maddesi olarak ele alınmasını önereceğiz."
Uzun yıllardan beri faaliyetini sürdüren EİT'in sahip olduğu kapasite ve bütçe imkanlarıyla orantılı olmayan çok sayıda program ve proje girişiminde bulunduğu değerlendirmesinde bulunan Tuna, bu orantısızlığın da etkisiyle örgütün çok ciddi bir başarı öyküsüne imza atamadığı yorumunda bulunarak şöyle devam etti:
"O itibarla geçtiğimiz yıllarda Türkiye'nin önerisi doğrultusunda toplanan Akil Adamlar Grubunun sistemin tamamıyla ilgili dile getirdiği bir takım sorunlar ve çözümleri biz bir daimi gündem maddesi olarak ECO'nun gündeminde yer almasını, bu manada belki yeniden etkin bir kurum haline gelmesini sağlamak yolunda çabamız olacak. Umarım bu toplantıdan hayırlı bir netice elde ederiz ve bu kadar geniş bir coğrafyada, tarihi, kültürel, inanç bağlarımızın olduğu bu coğrafyada, komşu ülkelerimizin menfaatine, çıkarlarına en uygun bir teşkilat olması yolunda ülke olarak gayretlerimizi sürdüreceğiz."
Türkiye, İran ve Pakistan öncülüğünde 1985'te kurulan EİT, 1992 yılında Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Afganistan'ın katılımıyla üye sayısını 10'a çıkarmıştı.
Kaynak: AA