'İslam'da Hoşgörü ve Merhamet' Konferansı

Macaristan'da düzenlenen, "İslam'da Hoşgörü ve Merhamet" konulu konferansa, Macarlar büyük ilgi gösterdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Budapeşte Din Hizmetleri Koordinatörlüğü tarafından Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "İslam'da Hoşgörü ve Merhamet" başlıklı konferansa, Karabük İl Müftüsü Halil Bektaş konuşmacı olarak katıldı.

Konferansta, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Yakup Gül, Budapeşte Din Hizmetleri Koordinatörü Hüseyin Ersoy'un yanı sıra çok sayıda Türk ve Macar davetli de hazır bulundu.
Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan konferansta konuşan Bektaş, şu anda çeşitli coğrafyalarda yaşanan ve görülen olumsuzlukların İslam dininin kaynaklarından, Kur'an-ı Kerim'den, Hz. Muhammed'in sünnetinden ve hadislerinden kaynaklanmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Son yıllarda ve özellikle son belki 20 yılda dünyaya, özellikle İslam coğrafyasına baktığımız zaman oradaki hoş olmayan veya hatırladığımız tabloların esasen 15 asırlık İslam kültüründeki hoşgörü ve o hoşgörü medeniyetinin temellerini, değerlerini yansıtmadığını çok net olarak görüyoruz."
Bektaş, ayrıca İslam kelimesinin birkaç anlam ifade ettiğine dikkati çekerek, "İslam kelimesinin barış ve esenlik anlamına geldiğini asla unutmayacağız. Dinimizin adı bile barış ve esenliktir. İslam dininin gönderiliş gayesinin bütün ilahi dinlerin gönderiliş gayesi aynı olup, bütün insanlığa gönderilen İslam dininin bu prensiplerle dünyada huzur ve barış içerisinde yaşatmayı, ahirette de Allah'ın ebedi nimetlerine ulaştırmayı hedef edinmektedir" diye konuştu.

Konferansın ardından davetlilere kısa bir süre önce Macarca'ya çevrilen Kur'an-ı Kerim'ler hediye edildi.
Kaynak: AA