Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Kaçırılan Spor Bakanı

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde geçen ay sonunda kaçırılan Gençlik ve Spor Bakanı Armel Ningatoloum Sayo'nun kurduğu "öz savunma grubu" Devrim-Adalet (R-J), bakanı kaçıranlara ültimatom verdi.

Grubun Komutanı Raymond Belenga, Sayo'nun yarına kadar serbest bırakılmaması halinde başkent Bangui'ye yürüyeceklerini, BM Barış Gücü (MINUSCA) ve Sangaris operasyonunu düzenleyen Fransız askerlerinden olacaklara karışmamasını isteyeceklerini belirtti.

Belenga, "Biz de bu toprakların insanıyız. Nasıl davranmamız gerektiğini biliriz" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Sayo, 25 Ocak'ta Bangui'deki bir kiliseden çıktığı sırada silahlı kişilerce kaçırılmıştı. Bakanı kaçıranlar 8 bin dolar fidye istemişti.
Sayo'nun, Hristiyanların oluşturduğu Anti-balaka grubu tarafından kaçırıldığı öne sürülüyor. Bakanın, ailesine ay başında gönderilen ses kaydında Sayo'nun Anti-balaka liderlerinden Rodrigue Ngaibona diğer adıyla Andjilo'nun uluslararası güçler tarafından tutuklandığı için kaçırıldığı iddia edilmişti.
Ngaibona, Aralık 2013'ten bu yana onlarca Müslümanın öldürülmesi olayında parmağı olduğu iddiasıyla kısa süre önce BM tarafından tutuklanmıştı.
- Devrim-Adalet grubu-
Grup, Ağustos 2013'te Sayo tarafından kuruldu. Ülkenin kuzeyindeki Paoua bölgesi ve çevresinde yaşayan gençlerden oluşan Hristiyan grup, Anti-balaka'dan farklı olarak eski Devlet Başkanı François Bozize'nin tekrar iktidara gelmesini istemedi. Müslüman Seleka grubuna düşman olan Devrim-Adalet, Devlet Başkanı Catherine Samba-Panza'ya destek verdi.
Gruba, 22 Ağustos 2014'te gençlik ve spor bakanı olarak görevlendirilene kadar Sayo liderlik etti.
Bölgede öz savunma için kurulan silahlı grup yeterli maddi kaynağı olmadığından Ocak 2014'te gücünü kaybetti.
Kaynak: AA