Disk Genel Başkanı Beko Açıklaması

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Biz önümüzdeki dönemde kıdem tazminatına kesinlikle el uzattırmamak için bedeli ne olursa olsun DİSK olarak mücadeleye hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyorum" dedi.

Burdur Belediyesi ile DİSK arasında belediyenin sosyal tesislerinde imzalanan Toplu İş Sözleşmesi törenine katılan Beko, sendika olarak Türkiye genelinde asgari ücretle ilgili kampanya başlattıklarını, aylarca Türkiye'nin bütün illerinde yürüyüşler ve mitingler düzenlediklerini, bir milyona yakın bildiri dağıttıklarını söyledi.

Buna rağmen hükümeti "yüzde 3+3" tavrından bir türlü vazgeçiremediklerini savunan Beko, "Şimdi asgari ücretle çalışan 7 milyona yakın işçi arkadaşım şubat ayında maaşlarını aldılar. 31 lira maaşına zam alan o güzel insanların yevmiyesine verilen zam sadece 1 lira. Ermenek'teki işçi de yevmiyesine 1 lira, Soma'daki madende çalışan da inşaat işçileri de tersanelerde çalışan işçiler de yevmiyesine 1 lira zam aldı" diye konuştu.

Beko, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde yaşananlarla ilgili yarın İstanbul'da yargılanacaklarını hatırlattı.
Kendi felsefelerine göre "1 Mayıs'ın kesinlikle yargılanamayacağını" ileri süren Beko, "Biz diyoruz ki 1 Mayıs 2013 ve 2014'de İstanbul'da devlet bir terör başlattı. Kolumuzu kanadımızı kırdı. Tazyikli sular, biber gazları, hastanelere kadar gaz bombaları atıldı. Halkı bu hale getiren, işçilerin kolunu kanadını kıran hükümetin yetkilileri, başta İstanbul Valisi bize göre yargılanması gerekir. İşçiler kesinlikle yargılanamaz" ifadesini kullandı.
- Kıdem tazminatı
Beko, kıdem tazminatı konusunda geçen yıl kırka yakın ilde yürüyüşler ve mitingler yaptıklarını kaydetti.

Bunun sonucunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın kıdem tazminatı ile ilgili dosyayı raftan indirmek zorunda kaldığını iddia eden Beko, şöyle konuştu:
"Kısaca gündemde şöyle bir şey var; kadınlarımız bir iş yerinde kaç yıl çalışırsa çalışsın evlendiği zaman kıdem tazminatı hakkı var. Erkeklerimiz askere giderken kıdem tazminatı almaya hakkı var. Bir de emekli olduğu zaman kıdem tazminatı almaya hakkı var. Yeni yasada sadece iki şekilde kıdem tazminatı alabilirsiniz. Bir, emeklilik yaşı biliyorsunuz 65 oldu. 65 yaşınıza geldiğinizde kıdem tazminatı alabilirsiniz, bir de öldüğünüz zaman, Allah göstermesin, sizin varisleriniz sadece kıdem tazminatı alabilirler ama bugünkü yasada ise 7 kalemde kıdem tazminatı alma hakkımız var."
"Bir de bugün 30 yıl çalışan bir işçi arkadaşım ortalama 100 bin lira kıdem tazminatı alması gerekirken eğer bu yasa çıkarılır kıdem tazminatı fona devredilirse, artık işçi arkadaşlarımız kıdem tazminatını 100 bin lira değil 40 bin lira alacaklar" diyen Beko, sözlerini şöyle tamamladı:
"Biz önümüzdeki dönemde kıdem tazminatına kesinlikle el uzattırmamak için bedeli ne olursa olsun DİSK olarak mücadeleye hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyorum. Kıdem tazminatı sadece DİSK'li işçilere ait olan bir şey değil. Türk-İş'i de Hak-İş'i de Türkiye'de çalışan 12 milyona yakın işçi arkadaşımızı ve onların çocuklarını ve torunlarını ilgilendiriyor. Bu kıdem tazminatını bu siyasal iktidara teslim etmemek için beraber yollara çıkacağız, beraber direneceğiz, teslim olmayacağız."
Daha sonra Beko ve Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, 69 belediye işçisini kapsayan toplu iş sözleşmesini imzaladı.
Kaynak: AA