Yedaş’tan ‘yangın’ Açıklaması

Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.(YEDAŞ) Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, bazı bölgelerde çıkan yangınların enerji nakil hatlarından dolayı meydana geldiği iddialarına cevap vererek, “Yerinde tespit ettik.

Yedaş’tan ‘yangın’ Açıklaması
Hasarlı tek bir iletim direğimiz ya da arıza kaydımız yoktur” dedi.


Samsun'un kent merkezi ve ilçelerini etkisi altına alan ve saatteki hızı 100 kilometreyi bulan şiddetli lodosun meydana getirdiği orman yangınlarının YEDAŞ'a ait kırsaldaki enerji hatlarının sebep olduğu ile ilgili yazılı ve görsel medyada yer alan haberlere YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu'ndan cevap geldi. Yangının meydana geldiği enerji nakil hatlarını giderek yerinde tespit ettiklerinin belirten Türkoğlu, "Enerji hatlarımızda fiziki olarak yangına sebebiyet verebilecek tek bir durum yoktur. YEDAŞ ekipleri doğal afetlerle savaşırken, bu tür ciddi durumlarda tespiti yapılmadan, sadece ihbarlar ışığında yanlış bilgileri kamuoyuyla paylaşmanın doğru ve inandırıcı olmadığını belirtmek istiyorum" diye konuştu.

“YEDAŞ EKİPLERİ RÜZGARIN YIKIMLARIYLA MÜCADELE EDİYOR”
Samsun'da birkaç gündür devam eden şiddetli rüzgarın adeta şehrin üstüne kabus gibi çöktüğünü belirten Genel Müdür Türkoğlu, "YEDAŞ olarak, 72 saattir devam eden rüzgarın ardında bıraktığı yıkımlarla mücadele ediyoruz. Enerjisi kesilen kent merkezi ve köyleri alternatif beslemelerle enerjisiz bırakmıyoruz. Ancak bazı bölgelerde orman yangınlarının meydana geldiği ve bu yangınlarında enerji nakil hatlarımızdan çıkan kıvılcımların ya da iletim tellerinin birbirine çarpmasından dolayı yangınların çıktığına dair çeşitli yayın organlarında haberleri okuyoruz. Şu ana kadar yangının çıktığı bölgelerde yer alan enerji nakil hatlarımızda herhangi bir fiziki hasar meydana gelmediği gibi, yangın ihbarının yapıldığı saatlerde bölgede enerjinin kesik olduğu sistemlerimizde kayıtlı bir şekilde tespiti yapılmıştır" şeklinde konuştu.

“EKİPLERİMİZ BÖLGEYE GİTTİ HASARLI DİREĞİMİZ YOK”
Bölgedeki vatandaşların ihbarları doğrultusunda kamuoyuna yanlış bilgiler verildiğini, yangına sebebiyet verdiği iddia edilen enerji nakil hatlarının hasarsız olduğunu yerinde giderek tespit ettiklerini belirten Genel Müdür Türkoğlu şunları söyledi: "1 Şubat tarihinde Gündüzlü Mahallemizde meydana gelen orman yangınında, ilk anda yangının şebekemizden çıktığı söylense de, yangının çıktığı saatlerde bölgede elektrik enerjisinin kesik olduğu ve şebekemizde de herhangi bir hasar meydana gelmediği kayıtlarımızdan tespit edilmiştir. Aynı şekilde Yakakent İlçesi Güblüağzı mevkisinde çıkan orman yangının ise, uzman ekiplerimizce yapılan teknik inceleme sonucunda bölgeden geçmekte olan enerji nakil hattımızın fiziki yapısında, yangına sebebiyet verebilecek herhangi bir durum tespit edilmemiştir. Ayrıca, otomasyon sistemimiz olan SCADA (Uzaktan Kontrol ve Gözleme Sistemi) kayıtlarımızda yapılan incelemelerde de olayın olduğu saatlerde arıza kaydına rastlanmamıştır. Bu kayıt, yangının hatlarımızdan kaynaklanmadığını desteklemektedir. Ayrıca, enerji nakil hattının enerjisi de gelen ihbarlar doğrultusunda gerekli izinler alınarak, emniyet açısından kapatılmıştır. Dolayısıyla, bu tür ciddi durumlarda tespiti yapılmadan, sadece ihbarlar ışığında yanlış bilgileri kamuoyuyla paylaşmanın doğru ve inandırıcı olmadığını belirtmek istiyorum."
Kaynak: İHA