'Parlamenter model, kokuşmuş bir İngiliz sistemi'

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Burhan Kuzu, Başkanlık sistemine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

'Parlamenter model, kokuşmuş bir İngiliz sistemi'
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr Burhan Kuzu, A Haber'de Başkanlık sistemine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Muhalefetin Başkanlık sistemini bilmediğini söyleyen Kuzu Parlamenter sistem için de ' Miladını doldurmuş, kokuşmuş bir İngiliz sistemidir.' ifadelerini kullandı.

Başkanlık sisteminin Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Alparslan Türkeş döneminde de gündemde olduğunun altını çizen Kuzu ''Şöyle bir fark var o günki liderler daha çok düştükleri zamanlarda bu modelleri savundular ama; AK Parti, en güçlü olduğu zamanda Başkanlık sistemini savunuyor. Çünkü düştüğün zaman bu modeli getiremezsin'' dedi.

Başkanlık modelinde oyların parçalanmamış olacağını ve koalisyon risklerini de kaldıracağını söyleyen Burhan Kuzu ''Bunu bir Tayyip Bey meselesi ya da başka bir liderin meselesiyle özleştirmek doğru değildir. Ülkenin, gençlerimizin geleceğini düşünelim. Eski yıllarda dünyada yaygın olan parlamenter modeldi. Parlamenter model olup Başkanlık sistemine geçen birçok modeller var. Mesela tipik bir Fransa örneği böyledir... Dün Başkanlık modeli olup da bugün Parlamenter modele kayan ülke ben duymadım, ama tersi çok. Demek aklın yolu bir.'' şeklinde konuştu.

PARLAMENTER MODEL KOKUŞMUŞ BİR İNGİLİZ SİSTEMİ

''Parlamenter model deyince bizim halkımız, muhalefet,siyasetçilerin çoğu parlamenter modeli bizim öz evladımız zannediyor. Bizim kendi yerli malımız zannediyor.'' diye belirten Kuzu ''Halbuki bu İngiltere'de doğmuş, bence bugün miladını doldurmuş, kokuşmuş bir İngiliz sistemidir. Bu model hiçbir topluma hayır getirmemiştir.'' ifadelerini kullandı.

MUHALEFET BAŞKANLIK SİSTEMİNİ BİLMİYOR

Muhalefetin Başkanlık modelini bilmediğini kaydeden Kuzu ''Parlamenter modeli zannediyorlar ki parlamentosu olan model. İnanın Başkanlık'ta bugünkü Parlamento'nun en güçlüsü, en karizmatik olanı var. Zaten bizim gayretimiz etkin bir Parlamento oluşturmak.'' diye konuştu.

''Bugün gerçekten muhalefet bu modeli bilse dört elle sarılır.'' diyen Kuzu Başkanlık sistemini ölene kadar savunacağını belirtirken '' Türkiye'nin başka kurtuluşu yok'' dedi.