Nezir Tekçi Davasında Reddi Hakim Talebi

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra ortadan kaybolduğu öne sürülen Nezir Tekçi'nin davasıyla ilgili Eskişehir'de görülen duruşmada, avukatlar reddi hakim talebinde bulundu.


Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmada emekli Albay Ali Osman Akın ile Yarbay Kemal Alkan’ın yargılamasına devam edildi. Duruşmada tutuksuz sanıklardan Kemal Alkan hazır bulundu. Duruşmada mağdur avukatları mahkeme heyetini kabul etmediklerini öne sürerek, mahkeme üyelerine ayrı ayrı reddi hakim talebinde bulundu. Avukatlardan Hüseyin Boğatekin, faili meçhul cinayetlerin İç Anadolu’daki mahkemelerin aklama merkezi olduğunu öne sürerek, “Faili meçhul cinayetlerden mahkemelerden adalet beklemenin gerçekçi olmadığını gördük. Bizler aslında Halit Tekçi’nin öldürülen oğlu Nezir Tekçi cinayetinin ortaya çıkartılacağına ve sanıkların hak ettiği cezayı alacağına inanıyorduk. Bu noktadan sonra kararın yüzde yüz ne olacağı belli durumda. Savcı mütalaasını vermeden önce yüzde 90 belliydi. Bunların baskılı dosyalar olduğunu biliyoruz. Mahkeme heyetinden önceki duruşmalarda çekilmesini talep etmiştik. Ancak mahkeme heyeti davadan çekilmedi. Bu durumda ise mahkeme heyetindeki tüm yargıçları tek tek reddi hakim talebinde bulunmaktan başka çaremiz kalmadı. Verilecek karar ile her ne kadar öldürülen Nezir Tekçi’nin babası Halit Tekçi’nin kalbinde açılan yara kapanmasa da toplumda açılan yara bir nebze olsun kapanacaktı. Maddi gerçeğin ortaya çıkması için gerekenin yapıldığına inanmıyoruz. Mahkeme heyetinden taleplerimizin hemen hemen hepsi reddedildi. Mahkemenin adil yargılama yapacağı görülmüyor” diye konuştu.

Sanık avukatlarından Namık Öztürk ise, duruşmada yaptığı savunmada, reddi hakim taleplerinin geri çevrilmesi gerektiğini belirtti.

Mağdur avukatlarının taleplerinin hepsinin yerine getirildiği ifade eden Öztürk, “Talepleri üzerine olay tarihinde askerlik yapmış olan 500 askerin talimat ile ifadeleri alınmıştır. Yine talepleri üzerine olay yerinde keşif yapılmıştır. Dava başlayalı 3 yıl olmuştur. Karşı taraf mahkemeyi uzatmaya çalışmaktadır. Mahkemeyi çekilmeye davet etmek diye bir şey yoktur. Hakimin reddi talepleri de geri çevrilsin” diyerek savunmasını yaptı.

Mahkeme heyeti, Halit Tekçi’nin avukatları tarafından verilen dilekçe ile mahkeme heyeti üyelerinin tek tek reddi hakim taleplerinin 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından incelenmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Yüksekova'ya bağlı Aşağı Ölçek köyünde çobanlık yapan Nezir Tekçi'den, 19 Nisan 1995 tarihinde Yüksekova'da görev yapan Bolu Dağ Komando Taburu askerleri tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamamıştı. 1997 yılında Nezir Tekçi'nin babası Hamit Tekçi'nin başvurusu üzerine askeri savcılık soruşturma başlattı. Savcılık, yaptığı incelemenin ardından kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Yunus Şahin isimli bir vatandaşın askerlik yaptığı dönemde Nezir Tekçi'nin ölümüne tanık olduğunu iddia etmesi üzerine, yeniden soruşturma başlatılmıştı.
Kaynak: İHA