Btso Yönetim Kurulu Başkanı Burkay Açıklaması

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, kentin mutlaka orta ve ileri teknoloji alanlarda önemli adımlar atmak zorunda olduğunu belirterek, "Bursa'nın kilogram başı ihracat fiyatı 4 dolardır. Bu oranı iki kat artırmalıyız" dedi.

BTSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, BTSO Altıparmak hizmet binasında düzenlenen "Ortak Akıl Buluşması"nda bir araya gelen ilçe oda ve borsaların yönetim kurulu ve meclis başkanları, Bursa'ya yapılması planlanan yüksek teknolojili yatırımların yer alacağı OSB'ye tam destek verdi.
Burkay, burada yaptığı konuşmada, 1970'li yıllarda ABD'de her iki otomobilden birinin üretildiği "Detroit" bölgesinin sektörel çeşitlilik yapamadığı için gündemden düştüğünü belirtti.

Artık dünyada ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını, sektörel çeşitliliğin şehirler için büyük önem taşıdığını vurgulayan Burkay, Stuttgart Baden Württemberg bölgesinin en güzel örneklerden birisi olduğunu, bu bölge ile Bursa'nın nüfusunun aynı olmasına rağmen ihracat oranları arasında büyük farklar bulunduğunu anlattı.
Burkay, Baden Württemberg bölgesinin ihracatının Bursa'dan 10 kat fazla olduğunu belirterek, "82 milyon Alman, 2 trilyon dolar ihracat yapıyor. 1,5 milyar Çinli de 2 trilyon dolar ihracat yapıyor. Almanya, GSYH'da Ar-Ge'ye ayırdığı payla Avrupa'nın lideri konumunda. Baden Württemberg'te teknoloji ve Ar-Ge merkezleri var. Burada müthiş bir sektörel çeşitlilik var. Biz de Bursa olarak sektörel çeşitliliğe önem vermeliyiz. Türkiye'de zenginlik üreten bir merkez olacaksa, burası da Bursa merkezindeki 1'inci bölge olmalıdır."
- "İyi bir oyun planı kurmamız lazım"
Bursa'nın 2023 yılında 75 milyar dolar ihracat hedeflediğini hatırlatan Burkay, "Bunun için iyi bir oyun planı kurmamız lazım. Bursa, mutlaka orta ve ileri teknoloji alanlarda önemli adımlar atmak zorunda. Bursa'nın kilogram başı ihracat fiyatı 4 dolardır. Bu oranı iki kat artırmalıyız. Bu da ancak sektör çeşitlenmesiyle olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Burkay, 1960 yılında kurulan Bursa OSB'nin 300 firma, 5,5 milyar dolarlık ihracat ve 46 bin istihdam ile şehir ekonomisinin dinamosu olduğunu vurgulayarak, kentte rekabetçiliği artıracak ileri teknoloji yeni nesil alanlarına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Eskişehir'in 32 metrekare, Gaziantep'in 27, Kayseri'nin 26 metrekare kişi başı OSB alanlarına sahip olduğunu kaydeden Burkay, Bursa'nın kişi başına düşen OSB alanının ise 11,4 metrekare olduğuna dikkati çekti.
BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk da Bursa'nın gelecek hedefleri doğrultusunda uzay, havacılık, savunma, raylı sistemler, teknik tekstil gibi katma değerli sektörlere geçiş yapılması gerektiğini ifade etti.

Topuk, "Ar-Ge ağırlıklı teknolojik sektörlere dönük olarak hızlı ve sürdürülebilir büyümenin sağlanması amacıyla teknoloji geliştirme bölgesi, mükemmeliyet merkezi, lojistik merkez ve eğitim merkezleri olan üretim üslerine ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
"Ortak Akıl Buluşması"na katılan Karacabey Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murad Bertan, Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Naci Üncü, Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Özhan, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Efendioğlu, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Anıl da yeni OSB'ye tam destek verdi.
Kaynak: AA