Kene İle Mücadeleyi İran Tavukları Yapacak
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yozgat Şube Müdürlüğüne bağlı Çalatlı Keklik Üretim İstasyonunda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kene ile mücadele kullanılmak için İran (Beç) tavuğu üretimi yapılıyor.
Yozgat Keklik Üretim İstasyonu´nda üretimi yapılan beç tavuğu, Yozgat, Tokat ve Çorum bölgesinde yoğun olarak görülen ve çok sayıda insanın ölümüne neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi KKKA hastalığına yol açan kene ile biyolojik mücadelede etkin şekilde kullanılıyor. Kene ile mücadelede kullanılmak üzere 2011-2014 yılları arasında 14 bin adet beç tavuğu üretimi yapılarak köylülere ücretsiz olarak dağıtıldı. Kene larvını yiyerek, çoğalmasını engellediği belirtilen beç tavuklarının üretimine 2015 yılında da devam edilecek. Bu yıl 2 bin adet beç tavuğu üretimi yapılarak köylülere dağıtılacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yozgat Şube Müdürü Cihan Eğilmez, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi KKKA hastalığı ile mücadele etmek için beç tavuğu üretiminin yapıldığını söyledi.
Eğilmez, “Yöremizde görülen kene ile mücadelede kullanılmak üzere beç tavuğu üretimi yapılarak köylere dağıtılmaktadır. Tesisimizde 2011 yılından bu güne kadar yılda 3 bin olmak üzere yaklaşık 14 bin adet beç tavuğu üretilmiştir. 2015 yılında 2 bin adet üretim planlanmaktadır” dedi.
Bu yıl üretimi yapılacak 2 bin adet beç tavuğun tamamının kenenin veya hastalığın yoğun görüldüğü köylere dağıtılacağını belirten Eğilmez, “Beç tavuğu üretimi keklik üretiminde olduğu gibi yumurtalarını alıyoruz. Yumurtaları civciv alma odalarında ve makineler içerisinde civcivlerini alıyoruz. 28 gün içerisinde yumurtadan civciv alınıyor, yine kapalı bir ortamda yine belli bir çağa geldiğinde adaptasyon yerlerini alıyoruz. 45 günü dolduğunda vatandaşa verebiliyoruz” diye konuştu.