Elektrikte Kayıp-kaçak Bedelleri

Elektrikteki kayıp-kaçak bedellerinin tüketiciye yansıtılmasını yasallaştıran yasa tasarısının halen açılmış davaları etkilemesinin mümkün olmayacağı bildirildi.

Antalya Barosu Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, TBMM Başkanlığı'na sunulan, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarla Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile elektrikte kayıp-kaçak bedellerinin tüketiciye iadesinin önlenmek istediği iddia edildi.
Söz konusu tasarıda kayıp-kaçak bedelleriyle ilgili açılmış davaları da etkileyecek şekilde düzenleme getirildiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
"Kayıp-kaçak bedelinin tahsiline ilişkin yasal düzenleme getirilse dahi, bunun açılmış davaları etkilemesi mümkün değildir. Çünkü her dava açıldığı tarihteki hukuki mevzuata göre çözümlenir. Öte yandan geçmişe yönelik yasal düzenleme yaparak hak arama özgürlüğünü bertaraf etmek Anayasa'ya aykırıdır. Böyle bir düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilecektir. Bu nedenle tasarı yasalaşmadan tüketicilere dava açmalarını tavsiye ediyoruz."

Kaynak: AA