Çağdaş Avukatlar, Ağbaba’yı Ağırladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Çağdaş Avukatlar Dernek Başkanı Yusuf Sürücü ve dernek üyelerini ziyaret etti.

Çağdaş Avukatlar, Ağbaba’yı Ağırladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Battalgazi İlçe Başkanı Abduvalap Ayzabar ile birlikte Malatya Çağdaş Avukatlar Dernek Başkanı Avukat Yusuf Sürücü ve dernek üyelerine hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdiler. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirten Dernek Başkanı Yusuf Sürücü, “Malatya Çağdaş Avukatlar Derneği 70 üyesiyle hukuk camiası için çok saygın bir yeri olan bir dernektir. Amacı çağdaş hukuku, demokratik, laik, cumhuriyet yolunda toplumun başta hukuki sorunları olmak üzere temel hak ve özgürlükler noktasında yaşanan ihlaller, Türkiye’nin çağdaş dünyada hak ettiği saygın yerini alması için çalışmalar yapıyoruz. Biz çağdaş hukuktan, insan haklarından, hukuk devletinden yanayız. Özgürlüklerin alabildiğine kullanıldığı, insanların bütün yaşam ilişkilerinin merkezinde olduğu ve tüm eylem, işlerinde insan haklarına uymayı gerçekleştirilen bir toplumsal düzen istiyoruz” dedi.

“FEZLEKEYİ DOĞRU BULMUYOR VE KABUL ETMİYORUZ”
Çağdaş Avukatlar olarak, parlamento çatısı altında insan hakları ve hukuksal alanlarda, özellikle Türkiye’de hak ihlalleri noktasında yaptığı çalışmalarla toplumun takdirini kazanmış olan ve Malatya milletvekili olması dolayısıyla ayrıca önemsedikleri Veli Ağbaba’yı derneklerinde ağırlamaktan onur duyduklarını belirten Sürücü, Ağbaba’nın yaptığı çalışmalar nedeniyle daha iyi bir çizgide başarılara imza atmasını temennisinde bulundu. Sürücü, şunları kaydetti:
“Geçmiş günlerde hakkında düzenlenmiş olan makul şüphe gerekçe göstererek ki, bizim çağdaş avukatlar olarak kesinlikle karşı olduğumuz ve tasvip etmediğimiz, demokratik, çağdaş hukuka, hukuk devletine aykırı bir şekilde hazırlanmış olan bir yasayla parlamenterimizin kürsü dokunulmazlığına yönelik hazırlanan fezlekeyi doğru bulmuyor ve kabul etmiyoruz. Bunun halkımızın takdirlerine sunuyoruz. Bu nedenle bizlerde dernek olarak hak ve hukuk alanında mücadele veren bütün siyasilerimizin yanında olduğumuz gibi vekilimizin de yanındayız.”
AĞBABA, SÜRÜCÜ’NÜN AÇIKLAMALARINA TEŞEKKÜR ETTİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Çağdaş Avukatlar Dernek Başkanına hem hayırlı olsun hem de hukuk ihlalleri noktasında yaptığı açıklamalardan dolayı teşekkür etti. Hakkında makul şüpheden dolayı yaptığı açıklamalardan dolayı bir daha teşekkür eden Ağbaba, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Aslında son dönemde yapılan işlemelere bakıldığı zaman bunun da çok normal olduğunu görüyoruz. AKP kimin nerede muhalefet yapacağına, kimin ne konuşacağına hatta kime karşı karşı muhalefet yapacağına karar veriyor. Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde sadece bir twett attığı için gazeteci gözaltına alındı. Hakkında 5 yıla kadar yargılama yapılıyor. 16 yaşında bir çocuk sadece Cumhurbaşkanı eleştirdiği için hukuksuz bir şekilde tutuklanabiliyor. Yine bir sosyal medyada bir paylaşım yaptığı için insanlar hakkında soruşturmalar açılabiliyor. En son bir kadın elle bir protesto ettiği için ceza verilebiliyor. Her türlü muhalefeti yok etmeye yönelik bir davranış içindeler. Bize yapılan da tüm bu işlerin bir özettir”
“YARGI AYAK BAĞI OLARAK GÖRÜLÜYOR”
Öğrencilere, demokratik kitle örgütlerine, hakkını aramak isteyenlere ve son olarak da kürsü dokunulmazlığına yönelik yapılan bir uygulama ile karşı karşıya olduklarını belirten Ağbaba, yapılan uygulamaların hukuksuz olduğunu söyledi.

Ağbaba, sözlerini şöyle tamamladı:
“17 ve 25 Aralık sürecinden sonra ortaya dökülen pislikler ortaya çıkınca makul şüphe kuvvetli suç delilleri ortaya çıktı. Tüm dünyanın gözü öne serilen, herkesin gözüyle kulağıyla gördüğü duyduğu suçlarla ilgili 53 kişiye takipsizlik kararı verildi.

Yargı tamamen AKP’nin oyuncağı olduktan sonra, makul şüphe yasalara girdi. Bizim hakkımızda düzenlenen fezlekenin tarihi 13 Kasım’dır. O tarihlerde kanunlarda makul şüphe diye bir şey yok. Tabi savcının ön görüsü yüksek, birkaç hafta sonra böyle bir kanun çıkar diyerek, makul şüphe ile ilgili dava açtılar. Tabi bu savcının yaptığı bir şey değil, Bakan, siz yapın biz arkasından kanunu getiririz dedi.

Ve tamamen yargıyı, hukuku yok etti. Yargıyı tamamen ayak bağı olarak görüyorlar. Ki, yargının denetlemediği bir sisteme demokrasi denilemez. Bu olsa olsa faşizmdir. Başbakanın istediği de budur.”
SÜRÜCÜ: “İÇ GÜVENLİK PAKETİ TOPLUMU GERİYE GÖTÜREN BİR DÜZENLEMEDİR”
Bir gazeteci, “TBMM’de iç güvenlik paketini kısaca değerlendir misiniz?” şeklideki soruya Sürücü, şunları söyledi;
“İç güvenlik paketinin çıkarılmasının temel nedeni toplumsal muhalefeti kontrol altına almak ve bastırmaktır. Özellikle 2010 yılında yapılan Anayasa referandumundan sonra çıkarılmış olan yasaların büyük bir çoğunluğu toplumu çok derinden etkileyen ve toplumu geriye götüren yasalardır. Daha önce aynı iktidar döneminde yapılan yasal değişimlerin tamamen geri alınıp hatta 12 Eylül döneminde çıkarılan yasaların dahi geri bir düzenleme yapılmaktadır. İç güvenlik paketiyle özellikle toplumsal muhalefet bastırılmak istenmektedir. Anayasada, hukuka da temel hak ve özgürlüklere de tamamen aykırıdır. Bu nedenle iç güvenlik yasa tasarısının geri alınmasını ve bu konuda toplumsal taleplerinin dikkate alınmasını ve yapılması istenen düzenlemenin geri çekilmesini talep ediyoruz” diye yanıtladı.
Kaynak: İHA