Bingöl'de Damızlık Koç Desteği

Bingöl'de, "Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" kapsamında 152 kişiye 516 damızlık koç törenle dağıtıldı.

Merkeze bağlı Dik köyünde düzenlenen törende konuşan Vali İbrahim Taşyapan, eskiden yaygın olan küçükbaş hayvancılığı geliştirmek, üreticileri desteklemek ve ırk ıslahı yapmak amacıyla hazırlanan proje kapsamında dağıtılan koçların yüzde 80 hibe olduğunu söyledi.

Taşyapan, hayvan yetiştiricilerinin yaptığı işin önemini vurgulayarak, şöyle dedi:
"Devletimizde mümkün olduğu kadar sizlere destek vermeye çalışıyor. Bu koç ve teke projesi de bunun için geliştirilmiş bir projedir. 10 hayvanı olana 1 tane olmak üzere, en fazla 20 koça kadar devlet destek veriyor. Bu projenin amacı, hayvanlarımızı ıslah etmek, daha iyi cinsini yetiştirmek. Bu iş, sizin karınıza olan bir iştir. Ne kadar ırkı ıslah ederseniz, o kadar sürünüz değerli olacaktır."
Proje kapsamında koç ve teke dağıtımının devam edeceğini belirten Taşyapan, projeye devlet katkısının yaklaşık 7 milyon lira olduğunu açıkladı.

Taşyapan, Bingöl'ün geçmişte küçükbaş hayvancılıkla bilindiğini anımsatarak, "Bugünkü küçükbaş hayvan sayımız, bundan 10 yıl öncesine göre daha düşük. Dolayısıyla sizlere büyük iş düşüyor. Sizler bunu ne kadar çok çoğaltırsanız, devletimizde o kadar çok destek vermeye hazır. Bingöllümüzde 2-3 milyon küçükbaş hayvan olması lazım ama yok. Şuan 400 bin civarındayız ve buda bizim için sevindirici bir şey değildir" dedi.

Bingöl İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Ali Kaysadu da projenin öneminden bahsederek, kademeli olarak bütün üyelerine damızlık koç ve teke desteğinde bulunacaklarını bildirdi.
Damızlık koçlar, yapılan konuşmalarında ardından hak sahiplerine teslim edildi.
Kaynak: AA