Başkan Hazinedar’dan Cemevi Açıklaması

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Beşiktaş Belediye Meclisi’nde cemevlerinin ibadethane statüsü kazanmasına ilişkin alınan kararın ardından yaptığı açıklamada, “Kimin nerede ibadet edeceğine biz karar vermeyiz herkes kendisi karar verir” dedi.


Beşiktaş Belediye Meclisi Ocak ayı oturumunda, cemevlerinin ibadethane statüsü kazandırılmasına ilişkin önergenin meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından, Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar konuya ilişkin ilk değerlendirmesini yaptı.

“BUNU İNŞA ETMENİN İLK ADIMINI ATTIK”
İbadet özgürlüğüne dikkat çeken Murat Hazinedar, “Kimin nerede ibadet edeceğine biz karar vermeyiz herkes kendisi karar verir. Ben inançlı birisiyim. Kendimi Müslüman olarak ifade edebilen birisiyim. İnançlarımla barışık birisiyim ama ben aynı zamanda özgürlükçü sosyal demokrasinin zirvesi olan Beşiktaş’tan tüm ulusumuza hem çağdaş değerleri hem de laik sistemin anlamını, değerini, önemini yüceltecek bir kararla meclisimizle beraber bunu inşa etmenin ilk adımını attık” şeklince konuştu.

“AMACIMIZ İNANCIMIZI ÖZGÜRCE YAŞAMAK”
Dinler arası hoşgörünü esas alınması gerektiğini kaydeden Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar, “Benim için cami de kilise de sinagog da aynı değerde. Dolayısıyla aslında Kur’an-ı Kerim’de cami yoktur, bizim inancımızda mescit vardır. Hz. Peygamber de mescitte duasını yapar namazını kılardı. Dolayısıyla bu noktada amacımız mekanları büyütmek değil, mekanları kutsallaştırmak değil, amacımız inancımızı özgürce yaşamak. Bunun için mekanlar birer araç. Alevi yurttaşlarımız nerede ibadet etmek istiyorlarsa, nerede kültürlerini, inançlarını yaşamak istiyorlarsa o onlara sunmamız gereken imkandır” değerlendirmesinde bulundu.

Fatih Sultan Mehmet’in din konusundaki hoşgörüsüne de atıfta bulunan Başkan Hazinedar, sözlerini söyle sürdürdü: “Evladı Fatih Han olmakla övünüyoruz ama Fatih’in yaptıklarını hatırlamamız lazım. Samatya’daki kilise önemli bir örnektir. İlk geldiğinde ilk inşa ettiği camiyle beraber kilisedir. Dolayısıyla biz Müslüman olan kardeşlerimizden, Alevi kardeşlerimizden cemevlerine ilişkin desteği esirgememiz söz konusu bile olamaz. Ben zaten gelir gelmez cemevimizi yeniden oluşturduk. Orayı en güzel şekilde Alevi kardeşlerimizin hizmetine sunduk. Muharrem ayında da Muharrem oruçlarıyla beraber iftarlarımızda onlarla buluştuk”.

“YAPMAMIZ GEREKEN ONUN GÖSTERDİĞİ İSTİKAMETTE HAREKET ETMEK”
Hz. Muhammed’in bir hadisini de hatırlatan Murat Hazinedar, “Bu sembolik bir karardır aslında. Fiilen zaten Türkiye’de bunlar yapılıyor ama biz devlet olarak, laik sisteme bağlı insanlar olarak herkesin inancına adaletli davranmak zorundayız. Hz. Peygamberin en güzel hadislerinden biri şudur: ‘Bir gün adaletle hizmet eden bir yıl ibadet etmiş sayılır’ diyor. İdarecilere böylesine önemli bir hadisi tevdi eden bir Hz. Peygamberin inancını paylaşan insanlar olarak yapmamız gereken de aslında onun gösterdiği istikamette hareket etmektir. Bu kararın da aslında o istikamet yönünde bir karardır” dedi.

Kaynak: İHA