'Halka Arza Hazırız, Gerekli Zamanı Bekliyoruz'

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "İnşaat ayrıldığında diğer bütün sektörlerde, turizm dahil çimento ve enerjide halka arza hazırız. Gerekli zaman ve şartı bekliyoruz. Sermaye Piyasası Kurulu ile görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Limak Holding'in cirosunun yüzde 50'sinin enerji, yüzde 20'sinin inşaat, yüzde 20 çimentodan sağlandığını, havalimanı, deniz limanı, turizm ve meyve suyunda da yüzde 10 ciro elde ettiklerini söyledi.

Bu sektörlerin hepsinde yatırım hamlelerinin devam ettiğini ifade eden Özdemir, Türkiye'nin büyüyeceğine inandıklarını ve Türk ekonomisine güvendiklerini belirtti.

Özdemir, Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki yatırımlara ilişkin soruya, "Mısır'da hava terminali yapıyoruz. Bu sene devreye alıyoruz, iyi gidiyor. Mısır'da çok rahat çalışıyorduk. Belli dönemlerden sonra maalesef bazı sıkıntıları yaşıyoruz ama çalışmalar devam ediyor. Suudi Arabistan, Kuzey Irak ve Pakistan'da çalışmalarımız var. Yatırımcı olarak da Kosova'da bütün Kosova ülkesinin dağıtımını yapıyoruz Çalık Grubu ile beraber. 5 milyar kilovatsaate yakın enerji ihtiyaçları var. Kosova'yı karanlıkta bırakmamak için nereden enerji buluyorsak satın alıyoruz, götürüyoruz. Kosova'da havalimanı yatırımımız var. Çimentodaki yatırımlarımızı Afrika'ya taşımak istiyoruz" yanıtını verdi.
Ellerinden geldikçe yurt dışına yatırım yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Özdemir, dağıtımdaki tecrübelerini global oyuncu olmak için dünyaya taşıdıklarını, eninde sonunda Asya ve Afrika kıtalarındaki bütün ülkelerin enerji dağıtımlarını özelleştireceğini ve bunlarda da kendilerinin yer alabileceğini dile getirdi.
Özdemir, Nijerya'da bile özel sektör olarak dağıtımla ilgilendiklerine işaret ederek, "Hatta birini aldık ortaklık gibi şu anda çalışmalar görüşmeler devam ediyor" dedi.

Limak'ın elektrik üretim kapasitesini 5 bin megavata çıkarma hedefine yönelik soru üzerine Özdemir, şu anda kendileri ve ortaklıklarıyla 3 bin megavat üretimlerinin bulunduğunu belirten Özdemir, şunları kaydetti:
"Bunlar kömüre, doğalgaza, hidroliğe dayalı. Hemen hemen üçünden de üretim birbirine yakın. Almış olduğumuz Hamitabat'ı yeniliyoruz. Devletten aldığımızda verimi yüzde 38, yüzde 62'lik santral kuracağız. Anlaşmalar bitti, yurt dışı kredisi finansmanı bitti, yurt içini tamamladık, inşallah 17 Mart'ta temel atacağız. Yeniköy ve Kemerköy'ü aldık İçtaş ile beraber ortaklığı. Eski bir santral. Devlet akıllı 30 sene kullandı 2,7 milyar dolara bize sattı, parayı da ödedik, bu parayı nasıl geri alırız onun mücadelesini veriyoruz. Bakıyoruz ki verimsiz, onları yenilememiz lazım. Yatırım programımıza aldık, finansmanını sağladık, hızla yenileyeceğiz 'kapasite artırımını nasıl yaparız?' bunu düşünerek yolumuza devam edeceğiz."
Özdemir, jeotermal alanında da var olduklarını, Aydın'da yatırımlarının devam ettiğini ifade ederek, "Güneş enerjisi aldık yeni Konya Çumra'da. Küçük 13,5 megavat ama hepsi zaten o noktada, bunu 30 megavatın üzerine taşımaya çalışıyoruz. Olmadığımız tek konu rüzgardır. Rüzgarı da yaparsak yenilenebilir enerjinin tamamında kömürde ve doğalgazda bulunmuş oluyoruz. Çok güzel bir yelpaze oluyor. Enerjide Türkiye'nin gelecekte iyi şeyler olacağını ümit eden bir grubuz ve bu yönde yatırımlarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.


- "(Yatırım) 3 milyar dolarlık daha yolumuz var"

Limak Grubu'nun olarak şu anda enerjiye yaptığı yatırımın 3 milyar doları geçtiğini anlatan Özdemir, "Önümüzde bir 3 milyar dolarlık daha yolumuz var" dedi.

Özdemir, gelecek yıllardaki ciro beklentisine yönelik soru ilişkin, "2017 sonu itibarıyla ulaşacağımız cironun 5 milyar dolar olacağını tahmin ediyorum. Yeni havalimanı açılacak ve bahsettiğim diğer yatırımlarımızı düşündüğümde bu ciroya ulaşacağımızı düşünüyorum. Türkiye ekonomisi büyümeye de devam ederse biz de buradan payımızı almaya çalışırız" yanıtını verdi.
Halka arza yönelik planlama sorusuna Özdemir, "İnşaat ayrıldığında diğer bütün sektörlerde; turizm dahil çimento ve enerjide halka arza hazırız. Gerekli zaman ve şartı bekliyoruz. Sermaye Piyasası Kurulu ile görüşmelerimiz devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
Özdemir, halka arz yerine tahvil ihraç etmeyi başta planladıklarını anlatarak, ilk partiyi yaptıklarını, ikinci partiyi de bugün yapacaklarını, bu yatırımlarda tamamen kullanılacak tahvil arzı olduğunu söyledi.

Sukuk (kira sertifikası), varlığa dayalı menkul kıymetler gibi alternatif enstrüman düşünüp düşünmediğine ilişkin soruya Özdemir, dönem dönem görüşmelerin yapıldığını, sukukun önemli bir finansman kaynağı olduğunu ve Türkiye'de az kullanıldığını, artırılması gerektiğini anlattı.

Kaynak: AA