İstanbul'a 3. tüp geçit
İstanbul trafiğini rahatlatacak Boğaz’a 3. tüp geçiti projesinin deteyları İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantı ile açıklandı.

2 karayolu ve 1 raylı sistemi barındıran proje zaman tasarrufunu en iyi şekilde değerlendirecek.
Hasdal-Ümraniye-Çamlık arası 14 dakika, İncirli-Söğütlüçeşme arası 40 dakikada geçilecek. 3 havalimanı, köprü ve bunları birbirine bağlayan akslar tam bir entegre proje halinde zaman tasarrufunu maksimum düzeye çıkacak.
İstanbul'daki 9 raylı sistem birbiriyle irtibatlanacak. İstanbul'daki bütün ana akslar birbirine bağlanacak. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü ve Yavuz Sultan Köprüsü, birbirine bir ring halinde bağlanmış olacak.
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne ihtiyacı olan karayolu geçişi ve Boğaziçi Köprüsü'nü tamamlayacak olan metro geçişi, tek bir hat ile üç katlı büyük mega projesi ile bir bütünlük haline gelecek.
Davutoğlu'nun yaptığı açıklamalar şöyle:
Rabbimin insanlığa ve milletimize en büyük lütfu olan aziz İstanbul'a selam olsun. Ecdadımızın bizlere en büyük mirası olan aziz İstanbulumuza selam olsun. Bugün tarihi bir proje için İstanbulun huzurundayız. Bu aziz şehrin huzuruna çıkmak gönül ister aşk ister. İstanbul'a nüfuz eden yaradılışın varoluşun sırrını anlar. İstanbul'un huzurunda eğilen insanlığın ortak bilincini anlar. İşte böyle bir şehirde yaşıyoruz. Bir imparatorluk yıkılırken bile 1875'te dünyadaki ikinci tünel 1863'te Londra'daki tünelden sonraki ikinci tünel, 573 metrelik İstanbul'da açılmıştı. İstanbul iddialı milletleri yükseltir. İddia sahibi olan milletler devletler İstanbul'a sahip olmakla küresel güç olurlar. İstanbul kendisine hakkını verene tarihin hakkını verir.
1994'ten itibaren cumhurbaşkanımızın belediye başkanlığına gelmesiyle birlikte İstanbul'un kaderi değişti ve tarihin özne şehri haline getirildi. Sayın cumhurbaşkanımıza bir kez daha Türkiye'ye sunduğu hizmetler yanında İstanbul'a aşık olarak sunduğu hizmetler dolayısıyla teşekkür etmek istiyorum. Nasıl İstanbul kendisine hizmet edenleri unutmamışsa, tarih de İstanbul'a hizmet edenleri unutmaz.
Marmaray 29 Ekim 2014'te açıldı ve ilk defa Asya ve Avrupa denizaltından birbirleriyle buluştu. Yine YHT ile 25 temmuz 2014'te İstanbul Ankara ile bütünleşti. Şimdi üçüncü köprü ve dünyanın en büyük havalimanının inşaatı süratle devam ediyor. İki hafta önce şantiyeyi ziyaret ettim. Dünyada her yere gittiğimizde şimdi üçüncü havalimanını soruyorlar. İstanbul'a doğru uçan her kuş, her uçak o uçağın içinde olan her insan istanbul'un bereketinden istifade edecek.
Bugün sizlere müjdelediğimiz üç katlı büyük İstanbul tüneli projesi sembolik bir anlamda taşıyor. Üç kat demek üç imparatorluk demek. Üç kat iki karayolu bir metro yoluyla boğazın altından geçen 6,5 kilometrelik bir tünel. Şimdi bu projemizin videosunu izleyelim.
Bu proje entegre ve bütüncül bir projedir. Türkiye'ye bakarken bütün olarak görürüz. Ve hep bütüncül bakış açısıyla çevremize bakarız. Bu sebepledir ki gelecek vizyonu itibariyle nüfus 18 milyona çıktığına, günlük hareket 35 milyona çıktıktan sonra, toplu taşımayı 11 milyondan 20 milyona çıkarmaya kararlıyız. Hepsi birbirine bütünlük teşkil eden projeler. Marmaray, Avrasya tüneli, metro inşaatları, kanalistanbul ve kuzey Marmara yoluyla, üçüncü havalimanı, üçüncü köprü, izmet'e kadar… İstanbul Ankara hızlı treni bütün bunlar istanbul'un merkezi konumunu pekiştiren hususiyetler. İstanbul'daki bütün ana akslar birbirine bağlanıyor, raylı sistemler bağlanıyor.
Yine ikinci önemli özelliği projenin, zaman tasarrufu. İstanbullular trafik çilesini çok çektiler. Şimdi bu projeyle birlikte zaman tasarrufu en iyi şekilde değerlendirilecek. Hasdal Ümraniye Çamlık arası 14 dakikada geçilecek. İncirli'den Söğütlüçeşme'ye 40 dakikadan geçilecek. Üç havalimanı, köprü ve bunları birbirine bağlayan akslar tam bir entegre proje halinde zaman tasarrufunu ortaya çıkartacak. İstanbul'un siluetine hiçbir zarar vermeyecek bir projedir.
ZAMAN TASARRUFU
Yine bu projeyle yıllık sera gazları yılda 115 bin ton azalacak, yeni bir arazi kullanılmasına ihtiyaç hissedilmeden İstanbul trafiği rahatlatılacak. Yıllık yaka geçişleri 4 milyona çıkacak, 6,5 milyonluk insan hareketlerine zemin hazırlayacak. Entegre bir projeden bahsediyoruz. İstanbulluya saygı gösteren bir projeden bahsediyoruz.
Ve dördüncü özellik olarak güvenliği en ince detayına kadar düşünülmüş bir projeden bahsediyoruz. Yangın algılama sistemleri olacak, her nokta kameralarla izlenecek. Her 500 metrede bir duraklama bekleme alanı oluşacak. Katlar arasında üç kat arasında geçişkenlikler merdivenlerle olağanüstü durumlarda tedbir sistemleri olacak. Metro sisteminde ise otomatik yavaşlatma hızlandırma sistemi olacak. Yepyeni bir İstanbul'a mega projeyle hep birlikte yürüyoruz. En önemlisi İstanbul üzerinden yeni Türkiye'nin işaret fişeği var, hayırlı olsun.
