Amatör Yapım Hava Araçlarının Denetlenmesi

Amatör yapım hava araçlarının denetlenmesi için yetki alan Yetkili Bağımsız Denetçi kuruluşlarda bazı gereklilikler aranmayacak.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün Sivil Havacılık İşletmeleri Yetkili Denetim Kuruluşları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Buna göre, uçuşa elverişlilik grubunda yer alan denetleme yetki türlerine, hava aracı parça veya teçhizat sertifikasyonu, amatör yapım hava araçları, insansız hava araçları ile özel uçuş izinleri de eklendi.
Amatör yapım hava araçları denetlenmesi için yetki alan Yetkili Bağımsız Denetçi Kuruluşu tek kişilik şirket veya kuruluş amaçlarında havacılık faaliyeti bulunan kulüp, dernek veya vakıf olabilecek. Amatör yapım hava araçlarının denetlenmesi için yetki alan Yetkili Bağımsız Denetçi kuruluşlar verdikleri hizmetlerden doğabilecek zararları karşılamak amacıyla belirtilen sigorta miktarının yüzde 20'si kadar, tek kişilik şirket olması halinde ise yüzde 1'i kadar sorumluluk sigortası yapılması yeterli olacak.
Amatör yapım hava araçlarının denetlenmesi için yetki alan Yetkili Bağımsız Denetçi kuruluşlarının kulüp, vakıf veya dernek olması halinde, kulüp/vakıf/dernek veya tek kişilik şirket olduğunu gösterir ilgili makamdan alınmış yazı ve kulüp/vakıf/dernek/şirket tüzüğü Genel Müdürlüğe sunulacak. Söz konusu kuruluşlardan karmaşık bir yönetim sistemi ve bazı ticari gereklilikler de aranmayacak.
Ayrıca, amatör yapım hava araçlarının denetlenmesi için yetki alan Yetkili Bağımsız Denetçi kuruluşlarda başdenetçi gerekliliği aranmayacak. Ancak denetçilerin amatör yapım hava araçlarının tasarımı, yapımı ve uçuş testleri konularında en az beş yıl tecrübe sahibi ve en az bir amatör hava aracı tasarım, yapım ve uçuş testleri süreçlerinde çalışmış olmaları gerekecek.
Kaynak: AA