Romanlar Siyasete Giriyor

Türkiye Romanlar Konfederasyonu, 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerinde, mecliste Roman vatandaşları temsil etmesi için ortak bir aday çıkardı.

Romanlar Siyasete Giriyor
Çanakkale Truva Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Hacı Ramazan Işıldak, AK Parti’den milletvekili aday adaylığı için başvurusunu yaptı. Türkiye Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar, Hacı Ramazan Işıldak’ın, TBMM’de Roman vatandaşların sesi olacağını söyledi.


Başvurusunu AK Parti Genel Merkezine yapan Hacı Ramazan Işıldak, seçim çalışmalarına başladı.

Başvurunun ardından, çalışmalara destek vermek üzere Çanakkale’ye gelen Türkiye Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar, Işıldak’la birlikte basın toplantısı düzenledi.

Çokyaşar, “Yıllardan beri Türkiye Cumhuriyetinde, 1934 anayasasında romanlar, anarşist, faşist, mal, mülk, iskan edilemez kanunuyla maalesef ötelenmişti. Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde, 2006’da bu kanun ortadan kalktı. Sayın Cumhurbaşkanımız, 14 Mart 1010’da ‘Bu memlekette gerçekten özür dilenmesi gereken millet varsa, ben devletim adına Romanlardan özür diliyorum’ demiştir. Biz, Bursa’da ‘Büyük Roman Ödülü’ verdik sayın Cumhurbaşkanımıza. Allah bize, sayın Cumhurbaşkanımız ve devlet erkanı önünde bunları anlatmayı nasip etti. Bugün burada olmamızdaki sebep, sadece Roman camiası içerisinden bir arkadaşımızı vekil çıkaralım derdinde olmadık. Dedik ki; Bu dönem, Roman vatandaşları için önemli bir dönemdir. Bu dönem sayın Cumhurbaşkanımızın Roman vatandaşları sahiplenmiş olması ve bunun karşılığının alanda ve tabanda iyi bir şekilde hissedilmesi için, Hacı Ramazan Işıldak kardeşimizin Çanakkale’den aday adaylığını destekledik. Altı dolsun diye Roman açılımının” dedi.

Yıllardır Romanlarla ilgili farklı bir algı oluştuğunu da söyleyen Çokyaşar, “Bu memleketin Kürdü, Lazı, Çerkezi kardeş değil miyiz? Hepimiz bu memlekette bir değimliyiz? Hani nerde TBMM’de roman milletvekili? 14 Mart’ta sayın Cumhurbaşkanımız, Allah nasip ederse Çanakkale’de. Dünya Romanlar gününü, sayın Cumhurbaşkanımızla biz Çanakkale’de kutlamak istiyoruz. Bu hafta içerisinde netlik kazanacak. Çanakkale’de Romanlar, Türkiye’ye sayın Cumhurbaşkanımızla ve Hacı Ramazan Işıldak’la bir ses verecek. Allah nasip kısmet ederse, bu memleketi bölmek, bu memleketi parçalamak isteyenlerin karısında, asker gibi, her gün şehit olmayı bekleyen milyonlarca Roman vatandaşının sesi olacak Hacı Ramazan Işıldak” diye konuştu.

Daha sonra aday adaylığı ile ilgili bir konuşma yapan Hacı Ramazan Işıldak, “Ben, 4 dönemdir, Fevzipaşa mahallesinde muhtarlık görevimi sürdürmekteyim. Her girdiğim seçimde, bir öncekinden daha fazla oy alarak göreve seçildim. Son seçimde, oy oranımız yüzde 95’e çıktı. Yani mahallemde yaşayan her 100 kişiden 95’i benim yeniden muhtar olmamı istedi. Bunun elbette bir sebebi var; Biz hiçbir zaman makam, mevki hevesine kapılıp milletimize arkamızı dönmedik. 7 gün 24 saat halkımızın hizmetinde olduk. Her türlü derdini, acısını sevincini paylaştık. Ben, Çanakkale’de doğdum, Çanakkale’de büyüdüm. Ömrümü Çanakkale sokaklarında geçirdim. Bu nedenle Çanakkale halkının dertlerini, beklentilerini, isteklerini çok iyi biliyorum. Ben esnafım.Kentimizdeki bütün esnafımızın dertlerini, beklentilerini, isteklerini yakından biliyorum. Beni Sivil Toplum Kuruluşu başkanıyım. Dolayısıyla STK’larında dertlerini, sıkıntılarını, isteklerini biliyorum. Tüm Çanakkale halkının derdine derman olmak, onların Ankara’daki sözcüsü olmak için bu göreve talip oldum. Bu güne kadar olduğu gibi, nereden geldiğimi unutmadan, asli görevlerimi ve temsil yetkisi verenlerin taleplerini göz ardı etmeden, milletin vekili olarak görev yapmak üzere AK Parti Genel Merkezine başvuru dilekçemi vermiş bulunuyorum. Bundan sonra söz milletimizindir” dedi.

Kaynak: İHA