Hocalı Soykırımı'nın 23. Yıl Dönümü

Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, "Hocalı Soykırımı, Ermeni katilleri tarafından insanlığa karşı işlenen bir soykırımdır" dedi.

Süleymanlı, Hocalı Soykırımı'nın 23. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.
1992 yılının şubat ayında, Ermeni silahlı birliklerinin ve eski Sovyetler Birliğine ait olan ve o dönemde Dağlık Karabağ'ın Hankendi kentinde bulunan 366. alayın katılımıyla 7 bin kadar Azerbaycanlı nüfusun yaşadığı Hocalı şehrine 5 yönden saldırıda bulunduğunu hatırlatan Süleymanlı, şunları kaydetti:
"Kentte çok sayda hasta, yaralı, yaşlı, kadın ve çocuk vardı. O gece Hocalı şehri yerle bir edildi. Fakat dünya haberdar olmalıdır ki sadece Azerbaycanlılara karşı değil, tüm insanlığa karşı işlenmiş bu tarihi katliamın organizatörü Ermeni milliyetçiliğidir. 20. yüzyılın en dehşetli faciaları varsayılmış Hatın, Hiroşima, Nagazaki, Songmi, Liditse gibi insan felaketleri arasına Hocalı Soykırımı da eklenmiştir. Belirtmek isteriz ki bu katliamı Ermenistan eski cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, şimdiki Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Savunma Bakanı Seyran Oganyan bizzat organize edip gerçekleştirmişlerdir. Bu günde Hocalı katliamı birçok ülkede ve ABD'nin çeşitli eyaletlerinde tanınmıştır. Bir daha beyan ediyoruz ki Hocalı faciası uluslararası hukuk ilkelerine göre soykırımıdır. Ermenistan, sorunla ilgili kabul edilmiş uluslararası belgelerin hükümlerini yerine getirmeli, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü sağlanmalı, Azerbaycanlı esir ve rehineler serbest bırakılmalı, mülteci ve zorunlu göçmenlerin bozulmuş hakları geri kazanılmalı, onlar kendi yurtlarına geri dönmelidirler."
Kaynak: AA