Güney Marmara Bölgesi'nde Soya Üretimi

LJanakkale Onsekiz Mart ǜniversitesi Ziraat Fakültesi ǖğŸretim ǜyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, bölgenin soya üretim merkezi haline gelebileceğŸini söyledi.

Bandırma Ticaret Borsası tarafından düzenlenen "Soya YetişŸtiriciliğŸi" konulu seminere katılan Baytekin, Güney Marmara Bölgesi'nde yaklaşŸık 10 bin hektar alanın soya üretiminde kullanılabilir olduğŸunu ifade etti.

Soyanın ekiminden, hasadına kadar olan süreci üreticilere aktaran Baytekin, şŸunları kaydetti:
"Bu potansiyelin kullanılmasıyla hem topraklarımızın verimliliğŸini artırırız, hem de bölgenin ürün portföyüne yeni bir ürün kazandırmışŸ oluruz. Kaldı ki bölge yağŸ ve yem sanayisi yönünden çok gelişŸmişŸ bir bölge. şžu anda ham madde olarak kullandığŸı soya, soya ham yağŸını ve soya küspesini yurt dışŸından ithal ediyor. Bunu bölge topraklarında üretmek suretiyle döviz kaybımızın önüne geçeriz, çiftçimize yeni bir ürünle yeni kazanç kapıları ortaya çıkarabiliriz. LJiftçilerimiz soya ekmek suretiyle hem kazançlarını artırırlar, alternatif bir ürünü devreye sokmak suretiyle tek kültür üründe yaşŸadıkları riskleri ortadan kaldırırlar. Ayrıca artı topraklarını daha verimli hale getirdikleri için diğŸer ürünlerden de daha yüksek verim elde ederler."
 
Kaynak: AA