Yarım Asrı Aşkındır Soba Üretiyor

Tatvan ilçesinde yaşayan 83 yaşındaki bakır ustası İsmail Süsem, soğuk kış günlerinde vatandaşların ısınması için yarım asrı aşkın süredir soba üretiyor.

Kent merkezinde yıllarca kalay ve bakır işlemeciliği yaptıktan sonra Tatvan'a gelen Süsem, ürettiği sobalarla yüzlerce ailenin ısınmasını sağladı.
Atölyede soba ve soba borusunun yanı sıra mangal da yapan Süsem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tatvan'da 63 yıl önce soba ve soba borusu imalatına başladığını söyledi.

Süsem, "Önceden yuvarlak soba imalatı yapıyorduk. Buna kuzine ve mangal ile banyo kazanı ekledik. Bunun yanı sıra ihtiyaç duyulabilen araç ve gereçleri de yaptık. Böylelikle işimizi ilerlettik. Önceden ihtiyaçlar daha azdı. İlçe büyüdükçe ihtiyaçlar da çoğaldı. Önceden yılda 150 veya 200 soba üretiyorduk. Şimdi ise 300-400 soba üretiyoruz" diye konuştu.

Her çeşit soba, soba borusu ve sac imalatı yaparak halkın ihtiyaçlarına cevap olmaya çalıştıklarını dile getiren Süsem, yıllara rağmen imalatlarında düşüş olmadığını ve hala odun sobasına talep olduğunu ifade etti.

Odun sobasının kömür sobasına göre daha sağlıklı olduğunu dile getiren Süsem, "Kömür pek sağlıklı değil. Kömürün kiri, kokusu, ve dumanı çok zararlı. Sağlık açısından odun, tezek veya kepek yakılmasını öneriyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA