Reşat Zeynallı, 24 Yıldır Doğum Gününü Kutlamıyor
Ermenilerin katliam yaptığı günlerde dünyaya gelen Reşat Zeynallı, 24 yıldır doğum gününü kutlamadığını söyledi.
Ermenistan zulmü ve haksız politikasına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen bir etkinlikte, iki ülkenin devlet adamlarından bürokratlarına, akademisyenlerinden sanatçılarına birçok kesim bir araya geldi.
Azerbaycan’ın önde gelen insan sermayesi gelişim merkezlerinden INDEX’in organize ettiği etkinlik Ankara Congresium’da gerçekleşti. Azerbaycan ve Türkiye’nin üst düzey devlet adamları, iş adamları, düşünce kuruluşları, STK temsilcileri, akademisyenleri ve sanatçılarının da hazır bulunduğu geceye 3000 kişi katıldı.
Gecenin açılış konuşmasını yapan INDEX İnsan Sermayesi Gelişim Merkezi Başkanı Reşad Abdullayev, şunları söyledi: “Bugün burada, yüreklerimize dindiremediğimiz bir acı ile kazınan Hocalı katliamının, şehitlerini ve gazilerini hatırlamak için bir araya geldik! Bu vahşetten etkilenen on binlerce insanın acısını paylaşırken, acının hiç değmediği insanları da, bizimle birlikte “empati kurmaya” davet ediyoruz. Azerbaycan Devleti Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev, bütün bölgesel meselelerin barışçıl yöntemlerle çözüme kavuşturulmasını arzu ettiklerini ve topraklarında yabancı birliklerin bulunmasına fırsat vermeyeceklerini defalarca ifade etmiştir. Ancak, Ermenistan uzlaşmaz tavrını hiç bırakmamıştır. Güvenin inşası, ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın da sıkça belirttiği gibi, Ermeni güçlerinin işgal ettiği Azerbaycan topraklarından geri çekilmesi ile kurulabilir. BM Güvenlik Konseyi, işgaller ile ilgili 4 karar kabul etti. Ancak bu kararlar hiçbir zaman uygulanmadı. Dünyadan tek beklediğimiz, Azerbaycan ve Türkiye’nin acıları için empati kurması! Her ülkenin, her milletin, insan olan herkesin bu acıyı anlamasını istiyoruz! Bu yüzden 2015 yılının EMPATİ yılı olmasını diliyoruz! Bugün burada tarihe, gerçekler, görüntüler ve müzikle not düşüyoruz! Bu görsel hafızanın dünyanın gözünün önünden hiç gitmemesini diliyoruz. Tarihe not düşerken bizimle olduğunuz için teşekkür ederiz."
REŞAT ZEYNALLI: 24 YILDIR DOĞUM GÜNÜMÜ KUTLAMADIM
Gecenin en etkileyici konuşmalarından birine ise, katliam günlerinde dünyaya gelen Reşat Zeynallı imza attı. 24 yıldır doğum gününü kutlamadığını belirten Zeynallı; “Ben 17 Şubat’ta doğdum. Köyüm işgal edildiği gün. Babamın, öğrencileriyle birlikte köyümüzü korumak için son nefesine kadar savaşıp şehit olduğu gün. O yüzden ben 24 yıldır doğum günümü kutlamadım. Arkadaşlarım soruyorlar ‘Hiç kutlamayacak mısın doğum gününü?’ diye. İnşallah kutlayacağım. Karabağ’da kutlayacağım” dedi.
Zeynallı salondan büyük alkış aldı.
2011 yılında Eurovision’da Azerbaycan’ı temsil ederek birincilik kazanan Nigar Cemal, ülkesinin yalnızlığını anlatan “Talihsiz Arzular” şarkısını, salonun dev sahnesinde, ‘3D Mapping’ ve ‘Projection Mapping’ teknolojilerinin kullanıldığı görsel bir sunumla seslendirdi. 4 ayrı ülkeden 300 kişilik dev bir ekibin hazırladığı sahne prodüksiyonu büyük alkış aldı. Dünyada Grammy, Billboard gibi önemli bir kaç ödül töreninin yayınlarında kullanılan bu teknik, Türkiye’de ilk kez Empathy 2015’de kullanıldı.
ALİ HASANOV: "BU MESELE HEPİMİZİN MESELESİDİR"
Gecede kürsüye çıkan bir diğer isim Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Siyasi ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Hasanov oldu. Konuşmasında yaşananların sadece Azerbaycan’ın meselesi olmadığına dikkat çeken Hasanov; “Her şey bellidir. Hayalperest Ermeni politikaları tüm Avrasya’yı tehdit etmiştir. Bugün bu yaşananlar Ermeni halkının da hoşuna gitmiyor. Bunlar siyasetçilerin eseri. Onlar, olmayan bir soykırımı dünyaya kabul ettirmek için 100 yıldır çalışıyor. İnşallah artık başka devletlerin topraklarından vazgeçecekler! Dünyada hakkın gücüne inanıyoruz. Bu mesele sadece Azerbaycan’ın meselesi değil, hepimizin meselesidir” dedi.
“İNŞALLAH YAKINDA GERÇEK HOCALI’YI DA YAŞAYACAĞIZ”
AK Parti Adana Milletvekili, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Necdet Ünüvar da, “100 yıl öncesinde yaşanmamış olayların peşine düşenler, sadece 23 yıl önce yaşanmış hadiseyi görmüyorlar, duymuyorlar. Ama çok yakında görecekler, duyacaklar. Dünyada savaşlar artık sadece topla tüfekle yapılmıyor. Medyayla, iletişim kanallarıyla yapılıyor. Bu gece bunun için çok önemli. Bu gece düzenlenen sergide, fotoğraflarda Hocalı’yı gördük, yaşadık. İnşallah çok yakında gerçek Hocalı’yı da yaşayacağız” dedi.
"ERMENİSTAN YÖNETİMİ BARIŞA HAZIR MI?"
Empathy 2015 etkinliğinin kapanış konuşması için kürsüye davet edilen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Ermenistan’a yaptığı çağrı gecenin en çok dikkat çeken konuşmalarından biri oldu. Kalın; yaptığı çağrıda şunları söyledi: “Biz Türkiye olarak Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan arasında, aynı şekilde Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan arasında tam bir barış, huzur, istikrar ve refah ortamı istiyoruz. Bunun için yapılması gerekenler bellidir. 92’den beri atılan uluslararası adımlar bellidir, BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararlar ortadadır. Burada barıştan sürekli kaçan Ermenistan yönetimine bir çağrı yapmak istiyorum. Biz Türkiye olarak Kafkaslar’da barış, istikrar, refah ve huzuru herkes için istiyoruz. Türkiye hazır, Azerbaycan hazır. Ermenistan yönetimi buna hazır mı? İşgale son vererek Karabağ sorununun çözümüne katkı sunacak dirayeti, cesareti gösterebilecekler mi? Türkiye düşmanlığı yaparak, çarpıtılmış bir tarihin muharris sayfalarından efsaneler çıkararak bir yere varmanın mümkün olmadığını kendileri artık anlamak durumunda. Bizim herkesin acısına saygımız var ama herkesin bizim acımıza saygı göstermesini beklemek bizim en doğal hakkımızdır. Hocalı katliamında hayatını kaybeden insanların hatıralarını yaşatacağız ki, bu acılar tekrar yaşanmasın. Onların aziz hatıralarını hep canlı tutacağız. Özgüvenle, alnımız açık bir şekilde her yerde anlatmaya devam edeceğiz ki bu acılar bir daha yaşanmasın”
Ankara Congresium’da gerçekleşen organizasyonda Nigar Cemal’in seslendirdiği ‘Talihsiz Arzular’ isimli şarkıya Türkiye’de ilk kez kullanılan‘3D Mapping’ ve ‘Projection Mapping’ teknikleriyle özel prodüksiyon gerçekleştirildi.
Tüm dünyanın Hocalı’da yaşananları görmesi, duyması, bilmesi için tarihe müzikle not düşülecek.
Ankara’da sahnede kaydedilen bu özel prodüksiyon, Hocalı katliamının yıldönümü olan 26 Şubat tarihinde tüm sosyal medya ve televizyon kanallarında empathy2015 hashtag’iyle yayınlanacak.