Güney Sudan'daki Olaylar

Güney Sudan'daki krizde taraflar, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da başlayacak müzakereler öncesinde pazar ayininde birlikte dua etti.

Güney Sudan Hükümet Sözcüsü Michael McCoy ayinin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, barış için toplu duada bulunduklarını belirterek, "Bu dua müzakerelere katılan tüm tarafları bir araya getirdi. Tanrı'nın karşısında muhalif ya da iktidar safında olmanın hiçbir farkı yok. Güney Sudan'a barışın gelmesi ve halkın ümidini yitirmemesi için dua ettik" dedi.

Piskopos Azaya Davud ise "Bu dua, Güney Sudan'da barışın sağlanması içindi" ifadelerini kullandı.
"Milli menfaatleri kişisel çıkarların üstünde tutmaya" çağıran Davud, müzakerelerin başarıyla sonuçlanması için tüm heyetlerin görüşmelere katılması gerektiğini dile getirdi.
- Müzakereler yarın başlayacak
Öte yandan, taraflar arasındaki müzakerelere yarın başlanacağı bildirildi.

Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) tarafından yapılan yazılı açıklamada, müzakere heyetinin Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya ulaştığı aktarılarak, taraflar arasında yürütülecek görüşmelerin BM Afrika Ekonomik Komisyonu merkezinde pazartesi günü başlayacağı kaydedildi.
Güney Sudan Devlet Başkanı Mayardit, 16 Aralık 2013'te yaptığı açıklamada, görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın darbe teşebbüsünde bulunduğunu öne sürmüştü. Bu gelişmenin ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, çıkan şiddet olayları nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti.
Mayardit ve Machar, ilk defa geçen mayısta Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn'ın ara buluculuğunda bir araya gelmiş ve savaşın sonlandırılması için imzaladıkları barış anlaşması, tarafların birbirlerini suçlaması sonucu kısa sürede bozulmuştu.
Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da geçen yıldan beri IGAD ara buluculuğunda devam eden görüşmelerde, 10 Haziran'da da "geçiş hükümeti" kurulmasını öngören bir "yol haritası" açıklanmış ancak bu da hayata geçirilememişti.
Kaynak: AA