Emo Ankara Şubesi Başkan Yardımcısı Aydoğan Açıklaması

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şakir Aydoğan, vatandaşların elektrik dağıtım şirketlerinin 1 ayı aşan faturalandırmaları nedeniyle zor durumda bırakıldığını belirtti.

Aydoğan, Başkent Elektrik Dağıtım Şirketi Ödeme Merkezi önünde, EMO Ankara Şubesi adına yaptığı açıklamada, 2015 yılında azaltılması gereken kayıp ve kaçak bedeli tutarının elektrik faturalarındaki "dağıtım bedeli" kalemine aktarılarak tüketiciden alındığını öne sürdü.
Dağıtım şirketlerinin, mesken kullanıcılarından tahsil ettikleri dağıtım bedelinin Ocak 2015'te, Aralık 2014'e göre yüzde 29,6 zamlandığını ve kullanılan kilovatsaat başına 2,86 kuruş olarak mesken kullanıcılarından tahsil edilen dağıtım bedelinin 3,71 kuruşa çıkarıldığını kaydeden Aydoğan, "230 kilovatsaatlik asgari tüketimi olan 4 kişilik bir ailenin ödemek zorunda kaldığı aylık elektrik faturası 36,4 liradan 90,5 liraya fırlayarak 2,5 kat artarken toplam fatura tutarı da yüzde 150 artış gösterdi" dedi.

Aydoğan, dağıtım kurumlarının bir an evvel özerk şekilde kamu yararına çalışacak yapılanmalar olarak işletilmek üzere kamuya devredilmesi ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kayıp ve kaçak bedellerinin iadesine ilişkin emsal kararı çerçevesinde bugüne kadar tahsil edilen bedellerin iade edilmesi gerektiğini savundu.
Açıklamanın ardından EMO üyeleri kayıp ve kaçak bedelini geri almak için Başkent Elektrik Dağıtım Şirketi'ne dilekçe ile başvurdu.
Kaynak: AA