Mhp'den Kayıp-kaçak Bedeli Teklifi

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, kayıp-kaçak bedellerinin elektrik abonelerinden alınmamasını öngören teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, onaylanan tarifeler içinde, sözkonusu tüzel kişinin piyasa faaliyetleriyle doğrudan ilişkili olmayan ve tüketicilerin yükümlülüğü bulunmayan hiç bir unsur yer alamayacak. Kayıp-kaçak elektrik bedeline tarifeler içinde hiç bir surette yer verilemeyecek, kayıp-kaçak bedelinin kurallara uyan tüketiciden tahsili yoluna gidilemeyecek.
Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen son 10 yılda, tüketicilerden tahsil edilen kayıp-kaçak bedelleri, herhangi bir başvuru aranmaksızın ilgili dağıtım şirketi tarafından her abone için yasal faizleriyle birlikte hesaplanacak, abonelerin elektrik tüketiminden doğacak borçlarına mahsup edilecek. Aboneliği sone eren tüketicilere ise bu ücretler yasal faizleriyle birlikte bir ay içinde nakden ödenecek.
Elektrik abonelerinden alınan TRT payı ile Elektrik Enerjisi Fonu anlaşmaları uyarınca taahhüt edilen yükümlülükleri karşılamak üzere tahsil edilen katkı payı tutarları kaldırılacak.
Kaynak: AA