Şiddet İçeren Aşırılıkla Mücadele Zirvesi

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, IŞİD gibi terör örgütlerine katılmak için Irak ve Suriye'ye giden yabancı savaşçılar sorunuyla ilgili olarak, "Bu tehditle başa çıkmada gerçek ve uzun vadeli başarı ancak Suriye'deki çatışmanın son bulmasıyla ve ileri görüşlü ve kavrayışlı politikalar uygulamakla mümkündür" dedi.

Beyaz Saray Şiddet İçeren Aşırılıkla Mücadele Zirvesi kapsamında, ABD Dışişleri Bakanlığı'nda, bakanlar düzeyinde, "Yabancı Terör Savaşçılarıyla Mücadelede Bilgi Paylaşımı" konulu toplantı yapıldı.
Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin daha önce "potansiyel risk" olarak adlandırdığı konunun, şimdi gerçek bir tehdit haline dönüştüğünü belirterek, Türkiye'nin Suriye krizinin başlamasından bu yana ve DEAŞ'ın Irak'ta büyümesinden önce bu konudaki kaygılarını partnerleri ve dostlarıyla paylaştığını anımsattı.
Yılmaz, Türkiye'nin, Suriye ve Irak'taki terörist örgütlerle bağlantısı olan yabancı savaşçılar tarafından birçok kere hedef alındığını hatırlatarak, buna ilişkin çeşitli örnekler verdi.
Bu tehdide karşı önlemlerle, İnterpol dahil uluslararası işbirliği çağrılarını 2011 yılından bu yana yaptıklarını aktaran Yılmaz, aynı yıl Suriye'deki aşırılık yanlısı gruplarla bağlantıları olduğundan şüphelenilen bireylere dair Türkiye'ye giriş yasağı listesi çıkardıklarını hatırlattı.
Yılmaz, 2011 yılında listedeki kişi sayı 300 iken, bu rakamın 2012 yılında 780, 2013'te 2 bin 60 ve şu anda 10 bine çıktığını söyledi.

Yasaklı listesindeki kişilerin yüzde 27'sinin Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinden, yüzde 46'sının Kuzey Afrika ve Ortadoğu'dan, yüzde 23'ünün de Bağımsız Devletler Topluluğu, Kafkasya ve Asya-Pasifik bölgesinden olduğunu bildiren Yılmaz, bu kapsamda, ocak ayı itibarıyla Suriye ve Irak'taki gruplarla bağlantılı olduğuna inanılan bin 112 yabancı savaşçıyı sınır dışı ettiklerini açıkladı.

-"Bazıları Türkiye'ye gelmeden iki ülkeden daha geçmiş oluyor"-
Yılmaz, "Zamanında ve eyleme geçilebilecek bir istihbarat aldığımızda, onları durdurabiliyor veya sınır dışı edebiliyoruz. Ama aynı zamanda, ABD yetkililer tarafından bu rakamların 20 bine ulaştığı belirtildiğinde, bizimle bilgi ve istihbarat paylaşımında boşluklar olduğunu görüyoruz" dedi.

Yabancı savaşçıların Türkiye'den başka transit rotalar kullandıklarını da hatırlatan Yılmaz, bunun da Türkiye'ye tehdit oluşturduğunu dile getirdi.
Yabancı savaşçılara karşı önlemler bağlamında havaalanlarında ve diğer liman girişlerinde risk analiz ünitesi kurduklarını belirten Yılmaz, bu ünitelerin değerlendirmeleri sonucunda geçen yılın nisan ayından bu yana 500 kişinin Türkiye'ye girişinin reddedildiğini kaydetti.

Yılmaz, bunun yanında, uçak yolcu bilgilerine dayanan hedef sistemi başlatmakta olduklarını vurgulayarak, şu anda söz konusu sisteme sahip ülkelerin de yabancı savaşçılar konusunda bundan yararlanmasının önemine işaret etti.
Türkiye'nin, Suriye'nin diğer komşuları gibi yabancı savaşçılar için son durak olduğuna işaret eden Yılmaz, bazılarının Türkiye'ye varmadan önce iki ülkeden daha geçtiklerini gözlemlediklerini söyledi.

Yılmaz, bu kişilerin kendi ülkelerinden çıkışının önlenmemesi ve seyahatinin engellenmemesinin de Türkiye'nin ağır yükünü artırdığını vurguladı.
-"En son istediğimiz birbirini suçlama oyunlarına girmek"-
Bakan Yılmaz, Türkiye'nin farklı etnik kökene, dine ve mezhebe sahip 1,6 milyon Suriyeli ve Iraklıya ev sahipliği yaptığını ifade ederek, bu kişilerin çoğunluğunun Türkiye'nin Suriye sınırında misafir edildiğini hatırlattı.
Bu durumun Türkiye'ye mali yük oluşturduğuna işaret eden Yılmaz, şu anda 5 milyar doların üzerinde oluşan masrafa dikkati çekti. Yılmaz, bununla beraber, Birleşmiş Milletler gibi uluslararası yardım organizasyonlarının da sınırdan Suriye ve Irak'ta yardımlarda bulunmalarını sağladıklarını vurguladı.
Bakan Yılmaz, sınır boyunca birçok terörist grubun yanı sıra kendi halkını öldüren rejimin vahşiliğinden söz ederek, oluşan güvenlik riskine dikkati çekti. Yılmaz, "Böyle bir çevrede, bir yandan yabancı terörist savaşçılarının çatışma bölgelerine olası seyahatlerini önlemek için çabalarken, diğer yandan da yabancı terörist savaşçılarından kaynaklanan ülkemize ve müttefiklerimize yönelik tehditle mücadele ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye'ye girişleri yasak yaklaşık 90 ülkeden ve Türkiye'den sınır dışı edilen 70'ten fazla ülkeden oluşan isim listesine bakıldığında Türkiye'deki güvenlik güçlerinin karşı karşıya olduğu zorluğun daha iyi anlaşılacağına vurgu yapan Yılmaz, "Dolayısıyla, bu mücadelede partnerlerimizden ilk ve başlıca beklentimiz samimi, etkili ve zamanında işbirliğidir. En son istediğimiz şey birbirini suçlama oyunlarına girmek" değerlendirmesinde bulundu.
-"İhmalin bedeli ağır olur"-
Yılmaz, yabancı savaşçı konusunun önemli ama tehdidin bir yönünü oluşturduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Bugün ihmal ettiğimiz herhangi bir önlemin bedeli, gelecekte çok daha ağır olacaktır. Herhangi bir ülkede alınmayan önlemler, diğerleri tarafından alınanlarla telafi edilemez. Yabancı savaşçı döngüsünde tüm aşamalar için bilgileri etkili şekilde kullanmalı ve paylaşmalıyız. Bu tehditle başa çıkmada gerçek ve uzun vadeli başarı ancak Suriye'deki çatışmanın son bulmasıyla ve bölgede uzun vadeli ve çatışma sonrası düzeni amaçlayan ileri görüşlü ve kavrayışlı politikalar uygulamakla mümkündür."
Yılmaz, Türkiye'nin bu tehditle mücadelenin tüm görünümlerinde müttefik ve partnerleriyle samimi işbirliğini sürdürmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.
Öte yandan, Yılmaz'ın toplantı marjında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile kısa bir görüşme yaptığı öğrenildi.
Kaynak: AA