Sare Davutoğlu Açıklaması
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Özgecan Aslan’ın katil zanlısının adalet sistemi içerisinde en ağır cezayı alacağına inandığını söyledi.
Başbakan Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı’nca parti genel merkezinde gerçekleştirilen "Uyuşturucu Madde Kullanımıyla Mücadelede Aile ve Toplumun Önemi" konulu toplantıya katıldı.
Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da katıldı.
Sare Davutoğlu, yaptığı konuşmada, Özgecan Aslan cinayetine değinerek şunları söyledi:
“Ülkemiz için son derece hüzünlü bir hafta geçirdik. Özgecan’ımız akıl almaz bir vahşetle katledildi. İnanıyorum ki adalet sistemimiz içerisinde en ağır cezayı alacaktır. Özgecan kızımızın adı ve hatırası kadınlarımıza yönelik şiddet suçlarına karşı toplumun daha duyarlı hale gelmesini sağladı ve bundan sonra da sağlamaya devam edecek. Yasal düzenlemelerin hayata geçmesi konusunda çok daha fazla çaba göstermek zorundayız. Özgecan evladımızın ailesinin, babasının yaptığı açıklamalar ise vatandaşlarımızın metin duruşuna, vakar ve izzetine çok güzel bir emsal teşkil etti. Bütün milletimiz adına bu asil anne ve babayı sevgilerimizle selamlıyoruz. Sevgili Özgecanımız yüreğimizde ve geleceğimizde olmaya devam edeceksin.”
“MADDE BAĞIMLILIĞININ EN ÖNEMLİ NEDENİ, KOLAY ULAŞILABİLİR OLMASIDIR”
Davutoğlu, son yıllarda hızlı bir şekilde evrensel bir sorun haline gelen uyuşturucu kullanımının küresel sağlığı tehdit eden ilk 20 faktör arasına girdiğini vurgulayarak, “Bağımlılığı önleme, erken müdahale, tedavi ve rehabilitasyon konularında kültürel kodların ışığında oluşturulan ulusal perspektifle evrensel modelleri bir araya getiriyoruz. Oluşturulan modelin arz ve talebin azaltılması olmak olmak üzere iki ana kolu var. Arz azaltımı, kolluk kuvvetlerimizin uyuşturucu tacirleriyle etkin ve caydırıcı mücadelesini gerekli kılıyor. Talep azaltımı ise, hükümet politikaları, sağlık kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarımızın yani devlet ile toplumun bütüncül bir yaklaşımla ortaya koyacakları çalışmaları içeriyor. Madde bağımlılığının en önemli nedeni, kolay ulaşılabilir olmasıdır. Kolluk kuvvetlerimiz kaynağına ulaşarak uyuşturucuyla mücadele ediyor” diye konuştu.
“Emniyet teşkilatımızın yeni başlattığı narkotim uygulamasıyla yeni bir atılım içinde olması geleceğe güvenle bakabilmemiz için son derece önemli” diyen Davuoğlu, şunları kaydetti:
“20 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu’nda yaklaşık 50 ülkeden bin katılımcıyı bir araya geldi. Sempozyumda Birleşmiş Milletler Suç Ofisi’nin 2014 yılı rakamları da tartışıldı. Bu rapora göre, dünya genelinde yaklaşık 243 milyon kişi en az bir kez uyuşturucu kullandı, 75 milyon kişi ise uyuşturucu bağımlısı. 2012 yılında dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 5'i uyuşturucu müptelasıydı. Aslında şunu belirtmeliyim, Türkiye’deki oranlar bu rakamların son derece altında. Türkiye’deki bağımlılık oranı yüzde 1,5 iken yüzde 2,7 oranında insanımız da hayatının bir döneminde bir kez madde denemiş. Bu oranların Avrupa’nın çok altında olmasına rağmen bizim bu oranların artmaması için çok büyük kararlılık göstermemiz gerekiyor.”
Davutoğlu, 2013 yılında bağımlılıkla tedavi merkezilerinde yatarak tedavi gören hastaların yüzde 48’inin daha önce tedavi alan insanlardan oluştuğunu ve asıl sıkıntının hastanın tedavisi sonrası sosyal hayata adaptasyon sıkıntısı olduğunu söyledi.
“HİÇBİR ZAMAN SEVDİKLERİNİZDEN GERİ DÖNEMEYECEK KADAR UZAKLAŞMIŞ OLAMAZSINIZ”
Uyuşturucu bağımlılarına seslenen Davutoğlu, “Uyuşturucu maddelere bağımlı değil, birbirimize, ülkemize, ailemize ve değerlerimize bağlı olalım. Hiçbir sorun çözülemeyecek kadar büyük değildir. Hiçbir zaman sevdiklerinizden geri dönemeyecek kadar uzaklaşmış olamazsınız” diye konuştu.
Sare Davutoğlu, bu toplantının hayırlı ve yol gösterici olmasını temenni ettiğini ve milletin vekillerine eşlik etmenin milletin emanetini birlikte taşımak demek olduğunu kaydetti.