Milli Savunma Bakanı Yılmaz Washington'da

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Beyaz Saray'da düzenlenen Şiddet İçeren Aşırılıkla Mücadele Zirvesi kapsamında, "Yabancı Terör Savaşçılarıyla Mücadelede Bilgi Paylaşımı" başlıklı bakanlar düzeyindeki toplantıya katıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda, Dışişleri, Adalet ve İç Güvenlik bakanlıklarının ortaklaşa düzenlediği ve Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı Yılmaz'ın temsil ettiği toplantıda, aralarında Kanada, Almanya, Fransa ve Rusya'nın da yer aldığı 27 ülke ile Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı'nın (İnterpol) temsilcileri hazır bulundu.
Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından paylaşılan bilgi notunda, yabancı savaşçılarla mücadele kapsamında, ülkeler arasındaki bilgi paylaşımının geliştirilmesi ve işbirliğinin artırılmasının ele alındığı bildirildi.

Toplantıda, yabancı savaşçıların oluşturduğu bölgesel ve küresel tehdidin önlenmesinde bu savaşçıların bilgilerinin kullanılması ve paylaşılmasının nasıl güçlendirilmesine odaklanıldığı, katılımcıların ayrıca savaş bölgelerine gidip gelen ve radikalleşen kişilerin yaydığı tehdide de dikkat çektikleri ifade edildi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Eylül 2014'te kabul edilen "yabancı savaşçılar" hakkındaki 2178 sayılı kanunun uygulanmasına yönelik katedilen aşamanın da konuşulduğu toplantıda, katılımcıların mevcut çabalar, alınan dersler ve vurgulanması gereken halihazırdaki zorluklarla ilgili görüşlerini aktardıkları kaydedildi.
Açıklamada, katılımcıların Eylül 2015'te New York'ta yeniden bir araya gelmeyi düşündükleri ifade edildi.
Beyaz Saray'da ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde yapılan uluslararası ve yerel çapta şiddet içeren aşırılıkla mücadele çabalarını ele alan zirve, dün başlamıştı.
Toplumun güvenliğini sağlama, suç ve aşırılığı önlemede başarılı pilot uygulamaların yapıldığı Boston, Los Angeles, Minneapolis gibi ABD kentlerindeki örneklerin tartışıldığı zirvede, uluslararası alanda şiddet içeren aşırıcılığa engel oluşturulması ve aşırı grupların taraftar toplamasını engelleyecek programlar geliştiren ortak ülkelerden de çok sayıda temsilci katılıyor.
Zirve yarın sona erecek.
Kaynak: AA