Kitlesel Medya İle Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi Projesi

Adalet Bakanlığı tarafından "Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi" olarak yürütülen "Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında yapılan toplantılar sonucunda, Türkiye'deki adliyelerde "basın sözcülüğü"nün bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi.

İzmir Adliyesinde üç gün süren toplantılara, Almanya, Avusturya ve Hollanda 'dan gelen AB uzmanı hakimler, Avrupalı gazeteciler, Adalet Bakanlığı uzman yardımcısı Kamil Ersan, İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Kadir Karaca, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Güliz Uluç, Prof. Dr. Selda Akçalı ve yargı muhabirleri katıldı.

Toplantılarda, gazeteciliğe dair etik kurallar, medya, hakim ve savcılar ile diyalogların nasıl olması gerektiği, basın sözcüsünün medyaya ne tür davalar hakkında bilgi verebileceği, yargının medyaya bakışı, gazetecilere karşı uygulanan yaptırımlar, masumiyet karinesi, özel hayata saygı, bilgi alma özgürlüğü ve ifade özgürlüğü ile yargı "bağımsızlığı-tarafsızlığı" dengesi gibi başlıklar masaya yatırıldı.
- Basın sözcüsü
İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, projenin temel amacının bir yandan medyanın yargı ile ilgili konularda haber alma hakkını geliştirirken, diğer yandan kamuoyunun ilgi sahasına girmiş konular hakkında doğru bir şekilde bilgilendirilmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Doğru, projenin emekleme döneminde olduğunu, kısa sürede ayağa kalkıp yürüyeceğini söyledi.

İzmir Adliyesi'nde basın sözcülüğünü yürütecek olan hakim Hülya Güven ise sistemin zorunlu bir ihtiyaç olduğunu, bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini bildirdi.
AB'li hakimler de, kendi ülkelerinde 25-30 yıldır medya ile işbirliği ve uyum içinde çalıştıklarını, Türkiye'de bunun bir an önce faaliyete geçirilmesini dilediklerini ifade etti.

- Proje
Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın sorumluluğunda yürütülen ve Türkiye'de medya ile adalet kurumları arasındaki ilişkiyi kurumsal hale getirerek toplumun adalet sistemine olan güvenini arttırmayı hedefleyen "Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi Projesi", AB eşleştirme projesi olarak yürütülüyor.
Adliyelerde oluşturulacak "basın sözcülüğü" müessesi sayesinde yargının medya ile olan güven bağının güçlendirilmesi, bilgi akışının kontrollü ve güvenilir olmasının sağlanması amaçlanıyor.
Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Adana'nın pilot bölge olarak seçildiği AB proje kapsamında, bugüne kadar 225 hakim ve savcıya eğitim verildi.

Kaynak: AA