Silopi’de Özgecan Aslan Protestosu

İçel’de önce tecavüze uğrayan daha sonra vahşice öldürülen Özgecan Aslan için protesto gösterileri düzenlendi.

Silopi’de Özgecan Aslan Protestosu
HDP ilçe binasında toplanan kalabalık Sanat Sokağı'na kadar yürüyerek katliamı kınadı

Şırnak’ın Silopi ilçesinde geçtiğimiz günlerde İçel’in Tarsus ilçesinde öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için yürüyüş yapıldı. HDP ilçe binası önünde bir araya gelen kalabalık kadın gurubu Özgecan Aslan için sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Sanat Sokağı'na gelen kadınlar burada kendilerini bekleyen başka bir kadın gurubu ile bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Sanat Sokağı'nda basın açıklamasını okuyan Silopi Eğitim-Sen Şubesi Kadın Sekreteri Havva Şahin, 20 yaşındaki Özgecan’ın yakılmış cesedinin kadına yönelik şiddetin korkunç boyutlarını gözler önüne serdiğini söyledi.

Şahin, "Tarsus’tan İçel’deki evine dönerken, bir baba, oğlu ve bir adam tarafından kaçırılan, tecavüze uğrayan ve öldürüldükten sonra cesedi yakılan Özgecan’ın yaşadığı şiddetin ve vahşice katlinin sorumlusu, ülkede kadına yönelik şiddet bu denli yaygınken, şiddeti azaltmaya ve kadınları her halleriyle kabul eden bir toplumsal yapıya zemin oluşturmaya yönelik politikalara kafa yormak yerine, kadına yönelik şiddet davalarında erkekten yana tavır alan, tacizde tecavüzde kadının rızası olup olmadığını sorgulamayı adaletten sayan, kadınların erkeklerce katledilmesine ve kadına yönelik şiddete karşı yükselen sese kulak tıkayan, en yetkili makamlardan eşitsizlik fıtrattandır diye bağıran, kadınlığa hiçbir alanda tahammülü olmayan siyasal iktidarın erkek aklıdır. Kadınların her gün 3’er 5’şer katledilmesine, kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete göz yuman akla tahammülümüz yok. Özgecan'ı, katledilen kadınları, yıllarca süren davalarda tecavüzcüleri aklanarak hayatı karartılan N.Ç. gibi nice kız çocuğunu, savaşlardan kaçarak sığındıkları yerlerde ikinci eş olarak satılan, fuhuşa zorlanan ve adları bilinmeyen mülteci kadınları, yargıdan koruma talep etmesine rağmen şikayeti dikkate alınmadığı için sokak ortasına erkeklerce katledilen kadınları hiçbir zaman unutmayacağız. Biz KESK'li kadınlar sadece erkek olmadıkları için şiddete maruz kalan, tecavüze uğrayan ve öldürülenlerin sorumlusunun devlet ve onun erkekten yana yargısı ve kurumları olduğunu biliyoruz. Erkek-yargı-devlet hesap verene, failler en ağır cezaya mahkum edilene kadar her yerde mücadele edecek ve bu davanın takipçisi olacağız" dedi

Silopi Belediye Başkanı Emine Esmer ise, 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan yapılan saldırıyı kınadıklarını faillerin en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından kadınlar bir dakika oturma eyleminde bulundu.

Oturma eyleminin ardından kadınlar dağıldı

Kaynak: İHA