Rektör Orbay Bin 474. Sırada

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, akademik çevrelerde kabul gören ve önemli bir sıralama kriteri olan ve İspanya Milli Araştırma Komitesi tarafından hazırlanan "Webometrics" araştırma raporunda “Türk Bilim İnsanları İlk 2000” sıralamasında bin 474’üncü sırada yer aldı.

Rektör Orbay Bin 474. Sırada

İspanya'nın en büyük kamu araştırma kuruluşu olan Milli Araştırma Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren merkez tarafından yürütülen ve 20 binden fazla üniversite üzerinden yapılan araştırmalar sonucunda "Webometrics" ismi ile anılan raporlarda ülkelerinde öne çıkan araştırmacılar ve üniversitelerin mevcut durumları pek çok kritere bağlı olarak yayınlanıyor. 2015 Ocak ayının son haftasında ise “Türk Bilim İnsanları İlk 2000” sıralaması yayınladı.
Söz konusu sıralamada 1474’üncü sırada yer alan Prof. Dr. Metin Orbay’ın h-indeksi 9, araştırmacılar tarafından yapılan atıf değeri ise 237 olarak rapor edildi. Çalışmaları çoğunlukla “Teorik Fizik” alanında olan Prof. Dr. Orbay’ın SCI, SSCI indekslerinde başta olmak üzere uluslararası dergilerde yayınlanmış onlarca makalesi, 7 adet kitabı bulunuyor.
“Türk Bilim İnsanları İlk 2000” sıralamasında Amasya Üniversitesi’nde görevli öğretim elemanları Mehmet Yapıcı (h:10), Serkan Demirci(h:10), Özgen Korkmaz (h:10), Ayla Güven (h:9), Aslıhan Sezgin Sezer (h:7) değerleri ile yer aldılar.
Üniversiteden yapılan açıklamada, “Akademik alanda h-indeksi, bir sıralama ve başarı ölçme indeksidir. Bilim insanlarının başarılarının ölçülmesinde en önemli kriterlerden bir tanesi, yayınladıkları makale sayısıdır. Bu sayı bilim insanının üretkenliği hakkında bir fikir vermektedir. Bir diğer önemli kriter ise yayınlanan makaleye alınan atıf sayısıdır. Bu değer ise makalenin diğer bilim insanlarınca ne kadar bilindiğinin ve kullanıldığının bir ifadesidir. H-indeksi bu iki kriteri bir araya getirerek bir ölçme birimi ortaya çıkartıyor; bir bilim insanının h-indeksi h ise, bu bilim insanının h tane makalesi h'den fazla atıf almış demektir. Yani, h-indeksi 9 olan kişinin, 9'dan fazla atıf almış 9 makalesi vardır” ifadeleri kullanıldı.
Kaynak: İHA