Görme Engelli Eşine 'Karaciğerini' Verdi

Van'da karaciğer yetmezliği nedeniyle şuuru kapalı vaziyette hastaneye kaldırılan görme engelli kadına, 19 yıllık eşi karaciğerini verdi.

Erciş ilçesi Işıklı Mahallesi'nde ikamet eden ve karaciğer hastası olan Vesile Çakmak (41), fenalaşması üzerine Van Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
Burada yapılan tedaviye rağmen hayati tehlikesi devam eden Çakmak, Erzurum Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.
Şuuru kapalı vaziyette Organ Nakli Merkezi'ne götürülen Çakmak'a, 19 yıllık eşi Yusuf Çakmak'tan (43), merkezin müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı ve Doç. Dr. Gürkan Öztürk başkanlığındaki ekip tarafından, karaciğer nakli yapıldı.
Hayata yeniden tutunan Çakmak, "canım" diye hitap ettiği eşinin verdiği karaciğerle 14 Şubat Sevgililer Günü'nde yeniden hayata tutundu.
Çakmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllardır karaciğer hastası olduğunu belirterek, eşinin çiftçilik yaparak geçimlerini sağladığını söyledi.

Organ Nakli Merkezi'ndeki Aydınlı ile ekibine teşekkür eden Çakmak, "Burada bana, kocamdan nakil yaptılar. Bu tedavi sonrası hastalıktan kurtuldum" dedi.

Kendisini yeni doğmuş gibi hissettiğini anlatan Çakmak, "Yusuf benim canım. Bana da canının bir parçasını verdi, beni yaşattı. Bugün Sevgililer Günü'ymüş. Hediyesi de karaciğeri oldu" ifadesini kullandı.
Eşi Yusuf Çakmak da "Eşimin 14 Şubat Sevgililer Günü'nü kutluyorum. Sağlığına kavuştu. Eşime 'ömrüm' derdim. 6 çocuğumuz var, yapılan nakil sayesinde çok şükür yuvamız dağılmayacak. Çocuklarımızla sarılıp, güzel bir hayatımız olacak inşallah. Benim tek isteğim, artık ülkemizde kadın, çocuk cinayetleri olmasın. Hiçbir yuva yıkılmasın" şeklinde konuştu.

- "Eşini yaşatmak için seferber oldu"
Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aydınlı da merkez olarak nakile ihtiyacı olan hastalara şifa olmaya çalıştıklarını belirterek, başarılı bir şekilde böbrek ve karaciğer nakilleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Van'dan gelen Vesile Çakmak'ın sağlığına kavuşması için eşinden nakil yaptıklarını anlatan Aydınlı, "Hasta, bize şuuru kapalı şekilde geldi. Hayati tehlikesi vardı. Kocası aradı. 'Eşim ölüyor, ben karaciğerimi vereceğim, hiç zaman kaybetmeyelim' dedi.

Yol boyunca aradı, eşinin yaşaması için seferber oldu. Vesile hanım, görme engelli, behçet hastası. Aynı zamanda fulminan akut karaciğer yetmezliği var. Hastalığının son safhasına gelmiş. Kocası gönüllü olunca, karaciğer nakli yaptık" dedi.

Anlamlı bir günde hastanın sağlığına kavuştuğunun altını çizen Aydınlı, "Merkezde çok nadir rastlanıyor, kocasının eşine böbrek ya da karaciğerini vermesi. Genelde kadınlar daha çok organlarını kocasına bağışlar. Yusuf bey, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde eşine karaciğerini verdi, onun sağlığına kavuşmasını sağladı. Örnek bir davranış sergiledi" diye konuştu.

Kaynak: AA