'Edirne İçin Orta Gelir Tuzağından Çıkış Stratejileri ve 2023 Senaryoları'

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğiyle hazırlanan "Edirne İçin Orta Gelir Tuzağından Çıkış Stratejileri ve 2023 Senaryoları Raporu" düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımıyla RYS Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, iş dünyası açısından 2014'ün zor bir yıl olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.

Onatça, son dönemde Merkez Bankasının politikalarının tartışıldığını belirterek, şöyle konuştu:
"İş insanları olarak zor yılı geride bıraktık. İçeriden odaklandığımız yerel seçimlerin ardından cumhurbaşkanlığı seçimi, dışarıda Suriye, Irak, Ukrayna, Rusya ve Avrupa'daki daralan pazar, hedeflediğimizden daha düşük büyümeyi beraberinde getirdi. Dolayısıyla 2014'ü kayıp yıllar arasına koyduk. Umutla girdiğimiz bu yılda yine gündemde seçim var, G-20 dönem başkanlığımız bu çerçevede KOBİ'lerin pozisyonu, katma değeri yüksek üretimi, meslek eğitimi, inovasyon, daha fazla ihracat, daha fazla turizm geliri gündeme taşınması gerekirken yine seçim sürecinin girdabına uğradık. Geride bıraktığımız 45 günlük süreçte ekonomiye dair tartıştığımız en önemli gündem Merkez Bankasının faiz politikasına yönelik oldu."
Tartışmalar nedeniyle son bir ayda doların yüzde 10'a yakın değer kazandığına dikkati çeken Onatça, "Bu durumun sanayicimizden sokaktaki vatandaşımıza kadar etkilerinin önümüzdeki günlerde daha ağır hissedileceğini düşünüyoruz. Başından beri Merkez Bankasının bağımsızlığına vurgu yapıyoruz. Merkez Bankasının siyasetin söylemine göre değil, piyasaların dengelerine göre pozisyon almasının doğruluğuna dikkat çekiyoruz. Geç de olsa Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Merkez Bankasının tasarrufyla ilgili bizi doğrular nitelikte açıklamalar yapmasının, piyasaların yavaş yavaş normale dönmesi söylemlerini memnuniyetle karşılıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
- Vali Şahin
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de her şeyin başında emniyet ve sağlığın geldiğini söyledi.

Emniyetin mi, sağlığın mı birbirinden önce geldiği konusunda tereddütü bulunduğunu belirten Şahin'e Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Hasta olunca fark edersin" dedi.

Bunun üzerine Şahin, "Efendim, hasta olunca fark ederim ama emniyet, asayiş olmazsa o hastaneye de gidemem, o da var efendim" şeklinde konuştu.

Yürüttükleri projelerle şehirdeki suç işleme oranlarını aşağı çektiklerini anlatan Şahin, şunları kaydetti:
"Ondan fazla suç işleyen çocukları eğitime tabi tuttuk, ondan fazla suç işleyen 12-17 yaş grubunda 41 çocuk tespit ettik. Bunlar arasında 17 yaşındaki çocuğun 95 suça karışmış olması, hayra alamet değil, bu çocukların hepsiyle diyalog kurduk. Bu çocukları evlerinden alınıyor, okula getiriliyor, sabah kahvaltısı veriliyor, elektirikçilik ve kaynakçılık konusunda kursa tabi tutuluyor. Bir baktık ki evden hırsızlıkta yüde 31 azalma gördük. Demek ki bunun altında eğitim yatıyor. Sadece bunu yapmadık, bu çocukların evlerine iki kişilik irşad, yani bu çocukların anne ve babasına legal-illegal nedir, bunu öğretmek için her akşam iki kişi gönderdik, iyi netice de aldık."
Huzurlu kent Edirne'nin ticaret hacminin artırılması için projelere ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Şahin, iki AB ülkesine yakınlığı iyi değerlendirmek gerektiğini sözlerine ekledi.
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ile Edirne Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı İsmet Açıkgöz'ün konuşmalarının ardından raporla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.
Kaynak: AA