Ürdün Başbakanı Nusur Açıklaması

Ürdün Başbakanı Abdullah en-Nusur, ülkesinin Suriye'nin içişlerine karışmadığını belirtti.

Ürdün resmi haber ajansı Petra'da yer alan habere göre, Nusur, Lübnan İçişleri Bakanı Nihad el-Meşnuk'u kabul etti. Görüşmede, Ürdün İçişleri Bakanı Hüseyin el-Mecali, Enformasyon Bakanı Muhammed el-Mumini ile Lübnan'ın Amman Büyükelçisi Micheline Baz da hazır bulundu.
İki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı görüşmede, bölgedeki son gelişmeler, Suriye krizi ve komşu ülkelere yansımaları değerlendirildi.
Ürdün'ün, Suriye krizine siyasi çözüm bulunması yönündeki tutumuna vurgu yapan Nusur, ülkesinin, Suriye'nin iç işlerine karışmadığını, başka ülkelerin iç işlerine karışmamanın, Ürdün'ün genel tavrı olduğunu söyledi.

Lübnan İçişleri Bakanı Meşnuk ise Ürdün'ün Suriyeli sığınmacılar konusundaki çalışmalarından övgüyle söz ederek, bu tecrübeden istifade etmek istediklerini belirtti.

Ürdün İçişleri Bakanı Mecali de Suriye'deki rejimin, Suriyelileri ilgilendiren bir mesele olduğunu ifade ederek, ülkesinin Suriye krizine siyasi çözüm bulunmasından yana olduğunu ve krizin Ürdün'e yansımalarını dikkatle takip ettiklerini kaydetti.

Güçlü ve istikrarlı bir Suriye'nin, Ürdün'ün menfaatine olduğunu belirten Mecali, söz konusu durumun, sınırların kontrolü, silah, uyuşturucu ve insan kaçakçılığının önlenmesi konusunda Ürdün'ün yükünü hafifleteceğini kaydetti.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, pazartesi günü başkent Şam'da Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Amman yönetimini, "ABD'nin kontrolünde, Ürdün topraklarında eğitildikten sonra Suriye'ye terörist gönderilmesi sürecinin parçası olmakla" suçlamış, Ürdün'ün IŞİD ile "kendi nedenleri için savaştığını, sınırındaki Nusra Cephesi ile savaşamadığını" ileri sürmüştü.
Ürdün Enformasyon Bakanı Mumini ise Muallim'in iddialarını yalanlamıştı.

Kaynak: AA