Türkiye-kamboçya Kek Toplantısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "KOBİ'ler, tarım, sanayi ve teknoloji alanında teknik işbirliği sayesinde Kamboçya'ya bilgi ve tecrübe aktarımında bulunacağız" dedi.

Raffles Hotel Le Royal'da düzenlenen, Türkiye-Kamboçya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı'nda Işık, iki ülke arasındaki ticaret hacminin, potansiyelin çok altında olduğunu söyledi.

Kamboçya-Türkiye ticaret hacminin geçen yıl 124,4 milyon dolar olduğunu hatırlatan Işık, bu hacmin 11,6 milyon dolarını ihracat, 112,8 milyon dolarını ise ithalatın oluşturduğunu bildirdi. İki ülke arasındaki ticaret hacmini çok daha ileri seviyelere taşımak için Kamboçya'ya geldiklerini belirten Işık, ülke olarak tecrübeleri Kamboçya ile paylaşmaktan büyük memnuniyet duyacaklarını dile getirdi.
- "Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye miktarı 154 milyar dolar"-
Türkiye'nin ekonomik görünümü hakkında bilgi veren Işık, "Türkiye 2014 yılında 160,5 milyar dolar ihracat ve 244 milyar dolar tutarında ithalata ulaştı. Son 12 yılda ülkemize gelen doğrudan yabancı sermaye miktarı, 154 milyar dolar oldu. Türkiye bu dönemde sadece yabancı sermaye çeken değil ihraç eden bir ülke konumuna da geldi. 2013 yılı sonu itibarıyla ülkemizin yurtdışındaki yabancı sermaye yatırımları 33 milyar dolara yükseldi" diye konuştu.

Işık, Türkiye'nin Asya-Pasifik bölgesine ilgisini son yıllarda önemli ölçüde arttırdığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Şu an Güney Kore ile yürürlükte olan bir Serbest Ticaret Anlaşmamız var. Bu anlaşmayı tamamlayıcı mahiyette olmak üzere hizmet ticareti ve yatırımlara ilişkin bir anlaşmayı bu ay imzalayacağız. Malezya ile Serbest Ticaret Anlaşmasını imzaladık. Bu yıl içinde yürürlüğe girecek. Japonya ve Singapur ile de mal ve hizmet ticaretinin yanı sıra yatırımları da kapsayacak bir anlaşmayı imzalamak üzere müzakerelere başladık."
-"Yabancı yatırım çekme konusunda Kamboçya'ya her türlü yardımı yapacağız"-
Kamboçya'nın hızlı büyüme potansiyeli olduğunu vurgulayan Işık, "Kamboçya'da ekonominin son 10 yıldaki dönüşümüne baktığımızda büyümenin yılda ortalama yüzde 7 olduğunu görüyoruz. Gayrisafi yurt içi hasılanın 6 milyar dolardan 18 milyar dolara çıkarak 3 katı arttığını, kişi başına düşen gelirin ise 2014 yılında 3 bin dolar seviyesini aşarak 10 kattan fazla yükseldiğini söylemek mümkün" değerlendirmesini yaptı.
Işık, 2013 yılında kurulan Türkiye-Kamboçya İş Konseyi'nin etkin kullanılmasının önemine değinerek, konsey sayesinde işadamları arasındaki teması arttırmak istediklerini anlattı. "Yabancı yatırım çekme konusunda Kamboçya'ya her türlü yardımı yapacağız" diyen Işık, KOBİ'ler, tarım, sanayi ve teknoloji alanında teknik işbirliği sayesinde ülkeye bilgi ve tecrübe aktarımında bulunulacağını ifade etti.

-"Türkiye, çok büyük ve güçlü bir ekonomi"-
Kamboçya Ticaret Bakanı Chanthol Sun da Türkiye'nin ülkeleri için çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin konumu itibarıyla Avrupa ve Asya arasında bir geçiş noktası olduğuna dikkati çeken Sun, "Türkiye çok büyük ve güçlü bir ekonomi" dedi.

Sun, iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttırılması gerektiğini vurgulayarak, Türk işadamlarına Kamboçya'da yatırım yapma çağrısında bulundu. Kamboçya'nın yatırım için son derece açık ve uygun olduğuna işaret eden Sun, imzalanan anlaşmanın iki ülke için çok faydalı olacağını dile getirdi.
Konuşmaların ardından bakan Işık ve Sun, Türkiye-Kamboçya KEK toplantı tutanağını imzaladı.
Kaynak: AA