Opramoas Anıtının Restorasyonu Devam Ediyor

ANTALYA – Kumluca’daki Rhodiapolis Antik Kenti’nde bulunan ve dünyanın en hayırsever insanı olarak bilinen Opramoas’ın anıtında yapılan restorasyon çalışmaları sürüyor.

Mart ayında Rhodiapolis Antik Kenti'nde başlanan tiyatro ve stoanın (Sütunlu galeri) restorasyon çalışmasının ardından, Opramoas  anıtında da restorasyon çalışmalarına başlanıldı.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Rhodiapolis Antik Kentini ziyaret ederek yürütülen restorasyon çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Rhodiapolis Antik Kenti'nin 2000 yılında meydana gelen yangından sonra ortaya çıktığı ve 2006 yılında Akdeniz Üniversitesi tarafından kazı çalışmalarına başlanıldığını ifade eden Çetinkaya, aradan geçen süre içerisinde antik kentin büyük bölümünün gün yüzüne çıkartıldığını söyledi.

Son olarak geçen yıl antik kentte restorasyon çalışması yapılması için ihale gerçekleştirildiğini belirten Çetinkaya, “Restorasyon çalışmasının ödeneği Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından karşılandı, Kumluca Belediyesi olarak biz de ihalesini gerçekleştirdik. İhale şartnamesi gereği buradaki iş, 400 günde tamamlanacaktı, ancak yüklenici firma bunu biraz daha öne çekti. Şu anda antik kentin en önemli ismi ve dünyadaki bilinen en hayırsever insan olan Opramoas’ın anıtında restorasyon sürüyor. Restorasyonu tamamlandığında, Rhodipolis Antik Kenti şehirle de bütünleşmiş olacak. Antik kentin hem tarih, hem de sosyal hayata yapacağı katkı Kumluca'ya artı değerdir."

Rhodiapolis Antik Kenti’nin restorasyonunu üstlenen Er-Bil Firması Şantiye Şefi Bülent Adede de, restorasyon çalışmalarında öncelikle amfi tiyatronun zarar gören bölümlerini ve tiyatro sahnesini aslına uygun olarak restore ettiklerini, daha sonrada kentin stoası (Sütunlu galeri) ve Opramoas anıtını restoresine başladıklarını söyledi.

Çalışmaların ihale zamanından önce tamamlamak için çalıştıklarını ifade eden Adede, restorasyon çalışmaları tamamlandığında antik kentin tarih, kültür ve turizm anlamında ilçeye büyük katkısı olacağına görüşünde olduklarını bildirdi.

Kaynak: AA