Türkiye'nin İlk Taşkın Yönetim Planı Tamamlandı

ÇORUM - Türkiye'nin ilk taşkın yönetim planı olan "Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planı" tamamlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça, kentteki bir otelde gerçekleştirilen ve taşkın yönetim planının tanıtımının yapıldığı toplantıda, bütün havzaları ele alarak, uzun vadede taşkın yönetim planlarının oluşturulacağını söyledi.

Bakanlık olarak taşkınlarla mücadelede önemli çalışmalara imza attıklarını anlatan Akça, bu mücadeleyi bugüne kadar taşkın koruma tesisleriyle gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Daha verimli, kaynakları daha iyi kullanarak, öncelikleri daha iyi belirleyerek taşkınlarla mücadelenin planlı bir çalışmayı gerektirdiğini vurgulayan Lütfi Akça, şöyle konuştu:

"Bunun için taşkın yönetim planları hazırladık. Bir havza bütününü, tamamını ele alarak bu havzadaki en önemli taşkın noktalarını, riskin en büyük olduğu yerleri tespit ediyoruz. Sonra belirli periyotlarda meydana gelen yağışlarda oluşan taşkın yayılmalarını ve bu nedenle oluşacak zararları öngörmeye çalışıyoruz. Bütün havzalarımız ve şehirleri belirli bir planlamaya tabi tutarak, taşkınlarla mücadele için uzun vadeli planlarımızı yapmaya başladık."

- 2021 yılına kadar bütün havzaların taşkın yönetim planları hazırlanacak

Türkiye'nin ilk taşkın yönetim planının proje olarak da yayımlanacağına işaret eden Akça, "Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planı'nı Türkiye'de bir ilk olarak kapanış programı ile ilan etmiş bulunuyoruz. 2021 yılına kadar bütün havzalarımızda taşkın yönetim planlarını hazırlayacağız, böylece taşkınlarla daha etkili mücadele sergilemiş olacağız" dedi.

Müsteşar Akça, Orman ve Su İşleri Bakanlığının su alanında da önemli hizmetler sunduğunu, yatırımlar gerçekleştirdiğini dile getirerek, içme suyu başta olmak üzere Türkiye'de su ihtiyacının karşılanması için tesisler yapıldığını ifade etti.

- "85 milyon dekar sulanabilir tarım arazisinden 61 milyonunu sulamaya açtık"

Türkiye'de hidroenerji konusunda da projelerin hayata geçirildiğine dikkati çeken Lütfi Akça, şunları kaydetti:

"Son 13 yılda bakanlık olarak 80 milyar liralık yatırım yaptık. Bunun büyük kısmı da su alanındadır. Bunların neticesinde ülkemize pek çok tesis kazandırıldı. 85 milyon dekar olan sulanabilir tarım arazisinden 61 milyon dekarını sulamaya açtık. 2019 yılına kadar 71,5 milyon dekarını sulamaya açmış olacağız. Uzun vadede 2023 hedefimiz, 'sulanabilir toprakların tamamını suya kavuşturmak' olacaktır. Özellikle temiz, yerli ve ucuz enerji kaynağımız olan hidroelektrik potansiyelimizi geliştirmek için 12 yılda ciddi gayretlerimiz oldu. 2002 yılında 26 milyar kilovatsaat olan yıllık elektrik üretim potansiyelimizi, hidroenerji potansiyelimizi 82,8 milyar kilovatsaate çıkarttık. 2019 yılına kadar bunu 123 milyar kilovatsaate çıkartacağız."

Akça, 2008 yılında hazırlanan "İçme Suyu Master Planı" çerçevesinde bütün şehirlerin içme suyu ihtiyaçlarının uzun vadede planlandığını, son 10 yılda hizmete giren tesislerle 41 milyon nüfusa yetecek kadar içme suyu tesisi yapıldığını da sözlerine ekledi.

Toplantıya, Çorum Valisi Ahmet Kara, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı ile diğer yetkililer katıldı.

Kaynak: AA