Kırklareli'nde 'Osmanlı Macunu' Geleneği

Osmanlı zamanından günümüze ulaşan ve vazgeçilmez lezzetler arasında yer alan "Osmanlı Macunu" geleneği, Kırklareli’nde Fahrettin Tokmakçı tarafından sürdürülüyor.

Kırklareli'nde 'Osmanlı Macunu' Geleneği
Kırklarelili 64 yaşındaki Fahrettin Tokmakçı, tarihten gelen kostümü, başında ’Fes’i ve "Tarihi Osmanlı Macunu" yazılı arabası ile atalarımızdan gelen geleneği devam ettiriyor. Cumhuriyet Caddesi’nde, Osmanlı geleneği ile özdeşleşen kostümü ile Kırklareli halkını Osmanlı macunu ile buluşturan Fahrettin Tokmakçı, vatandaşların macununu çok sevdiğini söyledi.



BABA MESLEĞİ

Bu mesleğin, babasından kendisine kaldığını ifade eden Tokmakçı, "46 yıldır şekerleme işi içerisindeyim, 35 yıldır ise geleneksel Osmanlı macunu mesleğini sürdürüyorum. Gözümü açtım, annem ve babamın şekerci olduğunu gördüm. Bizde bu meslek, ailecek babadan oğla geliyor. İstanbullu damadıma da bu işi öğrettim o da bu işi devam ettiriyor. Sağlığım yerinde olduğu ve Allah ömür verdiği sürece bu işi götüreceğim. Osmanlı’nın duygusu çok güzel bir şey. Bunu yaşamayan zaten bilmiyor. Özellikle söylüyorum, Osmanlı bizim ecdadımız, bizim atalarımız. Bunu yaşatıyorsam ne mutlu bana” dedi.

"YENİ NESİL BUNU BİLMİYOR"

Yaklaşık yarım asırdır baba mesleğini "Tarihi Osmanlı Macunu" yazılı arabası ile devam ettiren ve arabasında pamuk şeker de satan Fahrettin Tokmakçı, "Kırklareli halkı macunu seviyor fakat yeni nesil bunu bilmiyor, Yeni yeni Osmanlı macununu öğrenecekler. Eskiler Osmanlı macununu fazlasıyla alıyor. Yeni nesiller ise bunu soruyor, ’Bu nedir?’ diye, ben de ecdadımız olan Osmanlı’dan kalma günümüze kadar gelen bir tat olduğunu anlatıyorum" diye konuştu.

Kaynak: İHA