Erdoğan: DAEŞ Petrolü Esed'e Satıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DAEŞ’le Esed rejiminin müşterek yanları olduğunu belirterek, "Bunların birbirleri ile çatışıyor görünmesine bakmayın, petrolü rejime satan o. Suriye ve Rusya vatandaşı olan kişiler petrolü alıyor, hem rejime satıyor, hem dünyaya satıyorlar" dedi.

Erdoğan: DAEŞ Petrolü Esed'e Satıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Aksaray, Artvin, Bursa, Elazığ, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Sakarya ve Ordu’dan gelen muhtarlarla 16. Muhtarlar Buluşması’nda bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Suriye’de ortaya çıkan iç savaş sürecine, bu süreçte Türkiye’nin tutumuna ve bugün yaşanan gelişmelere ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin Suriye’de katledilen 400 bine yakın insanın, evinden-yurdundan edilen 12 milyon insanın derdiyle dertlendiğine, çatışmaların başladığı günlerden beri açık kapı politikası uygulayarak kendisine sığınan herkese kucak açtığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu meseleye, sadece kendi güvenliklerini ve refahlarını koruma kaygısıyla yaklaşanlar karşısında biz, insani duruşumuzu korumaya devam ediyoruz, devam edeceğiz. Bu noktada, Avrupa Birliği’nin (AB) ülkemize yapmayı taahhüt ettiği yardım, bizim bu çabalarımızı sadece kolaylaştıracaktır. Bu yardım bizim bütçemize girmeyecek, Suriyeli kardeşlerimize gidecek. Burada kimse ianede bulunmasın, bir lütufta bulunuyormuş havasına girmesin. Şu ana kadar biz 9 milyar doları zaten harcadık" dedi.

"Türkiye’nin yükünü paylaşmak yerine, sorunun kaynağı durumundaki Esed rejimini ayakta tutmanın peşine düşenlerin eline, ölen, öldürülen her masumun kanı bulaşmaktadır" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"DAEŞ terör örgütü, bölge üzerinde hesabı olan herkesin kullandığı bir araç, bir kukla, bir bahane haline dönüşmüş durumdadır. DAEŞ’in Esed rejimi ile müşterek yanları var. Bunların birbirleri ile çatışıyor görünmesine bakmayın, petrolü rejime satan o. Suriye ve Rusya vatandaşı olan kişiler petrolü alıyor, hem rejime satıyor, hem dünyaya satıyorlar. Bu örgütle ciddi bir mücadele ortaya koymayanların, aynı bahaneyle Suriye’de askeri varlık gösterme konusunda çok hızlı ve cevval olduklarını görüyoruz. Bunlar ev sahibini bastıran yavuz hırsız. Biz Suriye meselesine asla onlar gibi bakmadık, bakamayız. Suriye halkının 5 yıla yakın süredir yaşadığı acılar, maruz kaldığı zulüm, tüm insanlığın yüzünü kızartmaya yetecek boyuta ulaştı. Artık bu meseleye, bölgenin tarihî ve gerçekleri ışığında, makul, mantıklı ve sürdürülebilir bir çözüm bulmak, uluslararası toplum için ahlaki bir zorunluluk haline geldi".

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DAEŞ’e ve rejime karşı sonuç alıcı bir mücadelenin, Türkiye"nin teklifleri içinde bulunan; terörden arındırılmış güvenli bölgeler oluşturulması ve ılımlı muhaliflere yönelik eğit-donat programının hayata geçirilmesi ile mümkün olabileceğine belirterek, "Bir terör örgütüne karşı bir başka terör örgütünü veya örgütlerini kullanmak, yeni sorunlara yol açmaktan başka işe yaramaz" eleştirisinde bulundu.

Çözümün, "Suriye halkına, kendi geleceğini kendisinin kurabileceği güvenli ortamı tesis etmek" olduğunun altını çizen Erdoğan, bu doğrultudaki çabaların sürdürüldüğü belirtti.

Erdoğan, Suriye’deki soruna samimi çözüm arayan herkesi de bu gayretlerine destek vermeye çağırdı.

Kaynak: İHA