Gazze'de Refah Sınır Kapısı İçin Eylem

Gazze Şeridi'nde aralarında hastalar ve öğrencilerin de bulunduğu yüzlerce kişi, Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı açık tuttuğu süreyi uzatması için gösteri düzenledi.

Refah Sınır Kapısı önünde toplanan, öğrenci, hasta, öfkeli ve çeşitli nedenlerle Gazze'den çıkmak zorunda olan yüzlerce kişi eylem yaptı.

Sınırın Filistin tarafındaki gösteriye katılan çok sayıdaki öğrenciden biri olan Ethem eş-Şair, aynı zamanda Mısır vatandaşı olduğunu belirterek, "5 ay önce hasta annemi ziyarete geldim ancak Mısır'a dönemiyorum. Merhamet sahibi herkesi Refah Sınır Kapısı'nın açıldığı süreyi uzatması için Mısır yönetimine baskı yapmaya çağırıyorum" dedi.

- "Yeter bu zulüm"

Yusuf Ebu Hamid ise 300 günlük aranın ardından Mısır'a geçme mutluluğunu yaşayamadan Gazze'ye geri gönderildiğini söyledi. Ebu Hamid, "Bizim günahımız ne? Rezil olduk. Yetkililer gelip halimize bakıyor. Yeter bu zulüm" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Gazze'deki akrabalarını ziyaret için gelen bir başka Mısırlı Amr Ebu Şab, insani durumlar nedeniyle Gazze'den çıkması gereken binlerce kişinin geçişi için Refah'ın daha uzun süre açık kalmasını istedi.

Mısır'daki Ayn Şems Üniversitesinde tıp öğrencisi olan Mürvet Ferhat, eğitimini sürdürebilmek amacıyla Mısır'a geçebilmek için 1 gün dahi olsa sınır kapısının açık kaldığı sürenin uzatılmasını talep etti.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığından yayımlanan yazılı açıklamada, Mısır yönetiminin art arda 2 gün açık tuttuğu Refah Sınır Kapısı'nı bugün kapattığı belirtildi.

- Sınır kapısından geçişler çok yavaş ilerledi

Açıklamada, sınır kapısından geçişlerin ciddi şekilde yavaş ilerlediğine değinilirken, insani durumlar nedeniyle sıra bekleyen 23 bin kişiden yalnızca bin 526'sının sınırı geçebildiği kaydedildi.

Mısır yönetimi Refah Sınır Kapısı'nı aralıksız olarak kapalı tuttuğu yüz günün ardından, Gazze'den insani durumlar nedeniyle çıkması gereken kişiler ve Mısır'da beklemek zorunda kalan Gazzeliler için sınır kapısını perşembe ve cuma günü açmıştı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Paris'te gerçekleştirdiği görüşme sonrası yaptığı açıklamada, ''Ramallah yönetiminin Gazze'deki sınır kapılarının kontrolünü üstlenmesi Filistinli kardeşlerimizin günlük ihtiyaçlarını karşılamalarına ve hayatlarının kolaylaşmasına yardımcı olacaktır'' demiş, ''Ramallah yönetiminin, Gazze'ye dönerek sınır kapılarını kontrol etmesinin, sınır kapılarının sürekli olarak açılmasını sağlayacağını'' ifade etmişti.

Hamas Hareketi ise Ramallah yönetimini sınır kapılarının kontrolünü üstlenmemekle suçluyor.

Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4'ü Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Kerm Ebu Salim Kapısı da çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.

Kaynak: AA